info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Northvolt-dödsfallet granskas: "Ska undersöka försäkringsvillkoren"

Den man som arbetade på Northvolt-bygget i Skellefteå och avled i sviterna av covid-19 var en polsk elektriker. En medresenär i samma bil insjuknade även han vid hemkomsten till Polen.

Foto: Northvolt

Mannen som dog i sviterna av covid var elektriker och arbetade hos en underentreprenör till Eitech, det elföretag som är huvudentreprenör för elinstallationerna på Northvolt. Underentreprenören har ett 20-tal elektriker som arbetar på plats.

– Han var frisk när han åkte och blev sjuk när han kom hem till Polen, säger arbetsledaren Tomas Lindsbro på Eitech.

Tomas Lindsbro, Eitech.

Tomas Lindsbro vill inte berätta vad företaget heter.

– Vi håller fortfarande tillsammans med Northvolt på att reda ut omständigheterna kring dödsfallet och har kommit överens med Northvolt om att gå ut gemensamt till media när vi vet mer.

Enligt arbetsledaren är underentreprenören medlem i Installationsföretagen och därmed gäller kollektivavtalet för de anställda elektrikerna.

Facket gör också en utredning av det som hänt och bevakar försäkringarna.

– Det ska vara likvärdiga villkor som vi svenskar har genom AFA och Fora. Beroende på vad vi får fram i detta fallet så kommer vi att se till att vi kan garantera rätt försäkringar framöver. Vi kan skriva in i avtalen att det ska vara likvärdigt med de vi har i Sverige och begära skadestånd om företagen inte gjort vad de ska, säger Sven Höckert, ombudsman på fackförbundet Elektrikerna.

Han har löpande kontakt med Eitech för att höra hur de löser smittskyddsfrågorna. Sedan Northvolt igår annonserade nya strikta regler som innebär att cirka hälften av arbetarna på området inte kommer att befinna sig på arbetsplatsen, är situationen bättre, menar han.

– Vi väljer att inte lägga ett skyddsombudsstopp. Eitech sätter personal som varit kontakt med en konstaterad smittad i karantän direkt. De testar efter ett antal dagar. Vi känner oss trygga med att företagen sköter detta bra. Man delar också upp arbetarna i olika lag och de som är sjuka flyttas till ett särskilt boende. Vi är i kontakt med alla underentreprenörer. De som sätts i karantän får betalt.

Elektrikerna följer dock hanteringen noga.

– Vi har en tät dialog med företagen.

Sedan julhelgerna har cirka 4000 tester gjorts och cirka 5-6 procent av personalen har då konstaterats vara smittad av Covid-19. Cirka en femtedel av de positiva svaren har visat sig vara orsakad av den brittiska mutationen.

Företrädare för Arbetsmiljöverket säger idag till Svenska Dagbladet att man planerar att inspektera eller kontrollera batteritillverkaren efter coronautbrottet.

Anledningen är att Northvolt fram till i torsdags, bara skickat in en anmälan om smittspridning till myndigheten. Det trots att man som arbetsgivare är skyldig att ”utan dröjsmål” anmäla om anställda har exponerats för coronaviruset på arbetsplatsen.

-Om vi inte får in anmälningar när det skett ett jätteutbrott kan det vara en brist i arbetsgivaransvaret, säger Ulrika Scholander till Svenska Dagbladet.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Northvolt-dödsfallet granskas: "Ska undersöka försäkringsvillkoren"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig