info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljonerna som försvann – byggbolag i konkurshärva

Två byggföretag i Mälardalen ser ut att ha varit en del i ett jätteupplägg med konkurser och bortdribblade miljoner.

Ett av de suspekta bolagen är SGE Construction AB från Enköping. SGE hade 2017 en omsättning på nära 107 miljoner kronor, men sedan började problemen. Hösten 2018 slutade man betala skatter och krävdes på pengar från banker och andra företag. Till slut hade man skatteskulder på över sex miljoner kronor och ansökningar om betalningsförelägganden på över sju miljoner kronor. Konkursen inleddes i oktober förra året.

Det andra byggbolaget i härvan, Systemhus, har också begärts i konkurs. Den 1 oktober 2018 köpte Systemhus flera av SGE:s byggprojekt och även fordringarna i projekten, ett upplägg Skatteverket reagerat på.

Läs också Tjuvknepet vid maskinstölder – så lyckas de baxa jättefordonen

Skatteverket har inte trott på att Systemhus verkligen tagit över projekten. Man skriver i ett beslut att entreprenadkontrakten, varav ett är undertecknat efter den 1 oktober 2018, i själva verket är upprättade mellan SGE och respektive kund.

Skatteverket beslutade därför att minska Systemhus försäljning med med 15,5 miljoner kronor och minska bolagets ingående moms med 1 285 881 kronor, alltså momsen som företaget ville få tillbaka.

Efter överklagan dömde nyligen Förvaltningsrätten till Skatteverkets fördel.

Enligt Enköpings-Posten är företagen en del av en större konkurshärva med flera andra bolag, där det finns skulder på 35 miljoner kronor som inte kan betalas. Det är staten och andra företag som går miste om pengarna.

Fordon, maskiner och fordringar har vandrat mellan bolagen. Enköpings-Posten skriver att det enligt konkursförvaltaren, advokat Jonas Reiner, finns anledning att tro att det förekommit ”olovlig vinstudelning eller annan olovlig utbetalning” från SGE. Någon måste alltså ge tillbaka utdelning och betala skadestånd, skriver Jonas Reiner. Men vem det är vet han inte.

Läs också Hotade skicka MC-gäng på förare av vält – döms

– Vi har inte grävt vidare i det. Vi har sett det som lönlöst eftersom de bolag som kan ha fått pengarna också gått i konkurs. Vi har heller inte kunnat visa var pengar försvunnit, bara att det finns konstigheter, säger Jonas Reiner till Enköpings-Posten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljonerna som försvann – byggbolag i konkurshärva