info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal i Laxsjöhärvan – miljonstölder mot vindkraftsbyggen: "20 åtalas"

Det började med en explosion i ett vapenskåp. Sedan rullade man upp en omfattande härva av stölder mot vindkraftverk – och häleri i en stor skala.

OBS! Bilderna är inte från tillfället. Foto: Mostphotos

Vid sextiden på kvällen den 5 januari 2019 startade utredningen av vad som kallas Laxsjöhärvan, med en ordentlig smäll. I det lilla jämtländska samhället i Krokoms kommun hörde invånarna den där vinterkvällen en kraftig explosion från en av gårdarna.

Ambulans och polis kom snabbt till platsen i tron att en gasoltub skulle ha exploderat. Men det visade sig istället att två män tagit sig in i huset i Laxsjö och att en av dem, med hjälp av en vinkelslip, hade försökt öppna ett säkerhetsskåp där det fanns vapen, explosiva ämnen och värdesaker.

Vinkelslipen hade fått ämnena i skåpet att antända och orsakade den kraftiga smällen.

– Mannen med vinkelslipen blev skadad av explosionen och misstänkt för vapenbrott, berättar kammaråklagare Frida Molander.

I samband med att männen greps gjorde polisen husrannsakan i männens bostäder och hittade då stöldgods, bland annat verktyg och fyrhjulingar.

– Sedan började man spåra där och hittade en hel kedja av stölder och hälerier som gäller inbrott i kraftverksbyggen, där man tagit verktyg och motorfordon, berättar Frida Molander.

De flesta vindkraftsbyggena som fått besök ligger i Jämtland, men även byggen i Västerbotten har utsatts. Det sammanlagda värdet för stölderna är på flera miljoner.

– Det är en stor härva. Uppemot 20 personer kommer att åtalas. Ett fåtal kommer att åtalas för stölder och de andra för hälerier i olika led, säger Frida Molander.

Hon beräknar att väcka åtal i Östersunds tingsrätt någon gång före midsommar.

Hur länge har det här pågått?

– De äldsta stölderna vi har kunnat spåra är från 2017.

Stölderna har skett både i fritidshus och på kraftverksbyggen, platser där tjuvar ofta kan agera ostört.

– På kraftverksbyggen finns ofta väldigt dyra saker som inte är så svåra att komma åt. Det som har stulits är bland annat fyrhjulingar och olika typer av maskiner som laserpass, spikpistoler, borrar och sågar, säger Frida Molander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal i Laxsjöhärvan – miljonstölder mot vindkraftsbyggen: "20 åtalas"