info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Makarnas machotest på byggbranschen: "Fick inga svar alls"

Julia Andersson är grundare, VD och ensam ägare till byggfirman som hon och hennes man jobbar åt. Men hon har valt företagsnamnet Peter A Byggfirma, efter maken. Annars skulle de få färre kunder. Läs hennes berättelse.

Julia och Peter Andersson möter dagligen machokulturen inom branschen. Foto: Privat

”Tyvärr är det väldigt inrotat att byggare är MÄN. Det märks tydligt, hela tiden. Jag får kommentarer av kunder, att jag ska ta dit en redig karl istället. Att jag saknar muskler för att göra jobbet som mitt bolag blivit anlitat för.

Det är inte bara kunderna som ser saken så. Min man och jag gjorde ett experiment. Vi erbjöd våra tjänster som underentreprenör till tre byggföretag av olika storlek. Vi skickade ut exakt likadana mejl, enda skillnaden var att det ena var undertecknat av mig och det andra av min man. Han fick svar samma dag från alla tre. Jag fick inga svar alls.

Den här machokulturen finns överallt inom bygg. Jag jobbade inom IT tidigare, som är en annan mansdominerad bransch. Men det var inte alls på samma sätt där. Byggbranschen är tuffare, smutsigare, hårdare. Man ska vara stor, stark och tjäna pengar. Barnen är kvinnans ansvar.

Peter var anställd på en annan firma tidigare. Jag var sjukskriven och kunde inte ta hand om barnen. När han ville vabba blev han ifrågasatt. ”Varför kan inte kärringen ta hand om barnen?” Senare ansökte han om föräldraledighet. Två dagar efter det blev han uppsagd …

Men! Jag kan se ljuspunkter i det hela. Det finns företag som välkomnar kvinnor, som verkligen försöker jämna ut. Vi hade en samarbetspartner för två år sedan, ett stort företag. För dem gällde bara resultaten, kvaliteten. Om det var en kvinna eller man som utförde jobbet spelade ingen roll. Som det ska vara!

Jag tror det där har mycket med ledningen att göra. Har man fel värdegrund i företaget så är det de som måste förändra kulturen. Man kan börja med att uppmuntra sina anställda att ta ut vab och föräldraledighet så att barnen får se sina pappor när de växer upp. Då kanske det blir bättre värderingar i nästa generation!”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Makarnas machotest på byggbranschen: "Fick inga svar alls"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig