info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livet efter avslöjandet

Ett år har gått sedan jättegallerian Mall of Scandinavia invigdes. Ett bygge kantat av skandaler. Enzo Costa och Claes Thim bidrog till att avslöja säkerhetsbrister och trakasserier i SVT:s "Uppdrag granskning". Nu berättar de hur livet blev sedan tv-kamerorna slocknat.

Onsdagskvällen den 20 april i år sitter två unga män i var sin soffa, i var sin lägenhet i olika delar av Stockholm. Klockan är snart åtta och de väntar på samma tv-program. Båda har högre puls än normalt. Den ene känner sig som när hans favoritlag, Argentinas fotbollslandslag, spelar en viktig landskamp.

Men nu är det inte fotboll det gäller. I kväll ska byggstädaren Enzo Costa och elektrikern Claes Thim medverka till att tidigare okända missförhållanden på ett av Sveriges största byggen avslöjas.
Programmet börjar. Rösten på Sveriges kändaste journalist, Janne Josefsson, kablas ut: ”Uppdrag granskning i kväll … Bakom fasaden på prestigebygget Mall of Scandinavia …”
Trots att de ska ha hundratusentals tittares ögon på sig den närmaste timmen, har varken Enzo eller Claes sett reportaget i sin helhet förrän nu. I veckor har de gått med vetskapen om att det ska sändas, tänkt på det dagligen. Funderat på hur reaktionerna ska bli.
De stirrar på tv-skärmarna. Claes har sin fästmö bredvid sig, till sommaren ska de gifta sig. Pulsarna slår.
En timme senare är programmet över. SVT:s reportrar har berättat hur Claes Thim tvingats bort från Peabs prestigebygge Mall of Scandinavia i Solna när han som skyddsombud ifrågasatt säkerheten. Tittarna har också fått höra Enzo Costa skällas ut av sin tidigare chef för att han är med i Byggnads. Uppgifter om att vissa arbetare tar amfetamin för att orka med arbetstempot har också framkommit.
Claes första tanke om programmet när han sett det: ”Det var jävligt bra gjort.”
Och Enzo i sin soffa på annat håll tänker: ”Fan vad bra. Nu är det där ute.”

Ett år har gått sedan den 20 april, när jag träffar Enzo Costa och Claes Thim i Byggnads Stockholm-Gotlands lokaler i Solna. Vi sitter några kilometer från den nu öppnade jättegallerian Mall of Scandinavia. Vi talar om tiden precis efter programmet. Reaktionerna från allmänhet och politiker blev starka.
– Jag kunde se delar av reportaget i går och det gör mig väldigt, väldigt upprörd. Vi måste naturligtvis få stopp på detta, sa statsminister Stefan Löfvén dagen efter sändningen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kallade det hela för ”vidriga missförhållanden”.
I samhällstoppen rasade debatten. För Claes och Enzo väntade jobb som vanligt på torsdagen. Enzo satte sig på lokaltåget västerut, för en ny dag på Mall of Scandinavia. Han jobbade fortfarande kvar där. Reaktionerna från arbetskamraterna var positiva.
– Jag bemöttes av mycket respekt från alla jag mötte. Och alla hade sett det, berättar han.

En viktig sak i sammanhanget var att chefen som i programmet skäller ut Enzo för hans fackmedlemskap, inte längre var hans chef när det väl sändes. Den företagaren hade redan fått lämna Mall of Scandinavia på grund av sitt beteende. Enzo och några av hans kamrater anställdes i en annan firma och kom överens med chefen där om att ordningen måste bli bättre. Något som Enzo tycker borde ha varit tydligare i ”Uppdrag gransknings” skildring:
– Jag gick skyddsronder tillsammans med Claes och var skyddsombud och förtroendevald. Men det togs inte upp och det tycker jag var tråkigt, för det pekade ändå på en utveckling hos firman, säger han.
Claes har inte jobbat på Mall of Scandinavia sedan han på Peabs begäran flyttades därifrån av sin arbetsgivare, elektrikerfirman APQ El. Dagen efter programmet for han till det nybygge i Nacka, där han jobbade med ett sextiotal andra arbetare. Från kamraterna möttes han av liknande respons som Enzo fick:
– Det var ju ”starkt jobbat”, typ. En massa bra cred.
Från chefshåll möttes han däremot av tystnad. Något som gjorde Claes både förvånad och en smula orolig.
– Jag trodde ju att de skulle stå där och vänta när jag kom. Men de hörde inte av sig. Jag hade ändå varit med i tv och min firma hade blivit rätt rejält uthängd. Klart att jag förväntade mig någon sorts respons.

Över en vecka gick utan ett ord. När reaktionen väl kom, kom den från högsta ort.
– Det var ett samtal från vd:n. Han gjorde klart att jag inte behövde vara rädd för att få sparken. Vi pratade lite kort och bestämde att vi skulle träffas.
Mötet ägde rum på APQ:s kontor i Solna och Claes beskriver det som bra, trots allt.
– Vår vd är faktiskt rätt trevlig, så det kändes ganska bra. Jag berättade exakt hur jag kände om allt som hade hänt. Vi diskuterade hur vi skulle bli bättre.
Så långt allt väl. Claes lämnade mötet med hopp om att arbetsmiljön för honom och jobbarkompisarna nu skulle förbättras. Men han upplever så här i efterhand att inte mycket hände. Relationen mellan förtroendevalda och företagsledning på APQ är i dag ansträngd och Claes har valt att ta tjänstledigt. Han jobbar nu heltid för Elektrikerförbundets Stockholmsavdelning.
Men han ångrar inte sin medverkan i ”Uppdrag granskning”. Efter programmet har han fått åka runt och berätta om sina erfarenheter. Bland annat i riksdagen:
– Jag träffade arbetsmarknadsutskottets ordförande. Det viktigaste var inte att få prata om vad som hänt, utan om vad jag tycker ska hända. Till exempel sanktionsmöjligheter mot utländska företag och mer resurser till Arbetsmiljöverket.


Även Enzo
jobbar fackligt i dag. Han är engagerad i Byggnads ungdomsförbund Unga byggare, där han bland annat fajtas för byggstädarnas villkor.
– Regionstyrelsen här i Stockholm-Gotland har tagit beslut att dra igång ett projekt nästa år för att organisera byggstädare och andra mindre yrkesgrupper och stoppa lönedumpningen.
Hur känns det?
– Det känns jättekul.
Om du fick samma möjlighet i dag, att vara med i ”Uppdrag granskning”, skulle du göra det?
– Varje dag. Det är så viktigt att sanningen kommer fram och att fler står på sig. Det är så vi kan vinna striderna om våra löner och rättigheter.

VÄGEN TILL AVSLÖJANDET

  • Bygget av jättegallerian Mall of Scandinavia inleds våren 2010. Beställare är fransk-nederländska fastighetsjätten Unibail-Redamco. Huvudentreprenör är Peab.
  • Jättegallerian Mall of Scandinavia invigs den 12 november 2015. Flera medier rapporterar om kaos vid invigningen, med svimmande besökare och misstänkt rökutveckling vid en rulltrappa.
  • Två månader efter invigningen meddelar Peab att Mall of Scandinavia blivit ett ekonomiskt bakslag. De tvingas skriva ner projektet med 800 miljoner kronor.
  • Den 20 april 2016 sänder SVT:s samhällsprogram Uppdrag granskning reportaget ”Konkurrensens pris”, om byggandet av Mall of Scandinavia. Reportaget avslöjar brister i arbetsmiljön, droganvändning bland personalen och trakasserier av fackliga.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livet efter avslöjandet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig