info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larm om höga halter cancergift i handverktyg

Det finns mycket höga halter av det cancerframkallande ämnet bensopyren i vissa handverktyg. Det visar en tysk undersökning där ett 40-tal maskiner testades. Två maskiner som säljs på Bauhaus har i helgen plockats bort från hyllorna. - Jag är övertygad om att det finns många fler giftiga maskiner på den svenska marknaden, säger Sten Flodström, giftexpert på Kemikalieinspektionen.

Det var i Stiftung Warentests nr 6 i år som undersökningen presenterades. Knappt 40 lågprismaskiner ingick i testet. Bland annat en slipmaskin och en borrhammare som säljs på Bauhaus. Testerna visade att gummihandtagen på verktygen innehöll stora mängder bensopyren.
– Jag blev chockad när jag såg resultatet. Jag trodde att det var fel, men siffrorna verkar stämma, säger Sten Flodström.
Ett av verktygen hade nivåer av giftet som låg flera hundra gånger över riktvärdet. Enligt Sten Flodström är det svårt att beräkna risken för cancer, men att det är klart olämpligt med så höga halter.
På Bauhaus har man nu plockat bort de aktuella maskinerna och de kunder som vill kan lämna tillbaka sin maskin och få pengarna tillbaka.
På Kemikalieinspektionen är man rädda för att det kan finnas fler maskiner som innehåller giftet.
– Bauhaus har pekats ut nu och det beror enbart på att de är verksamma i Tyskland och i Sverige. Då var det lätt att spåra verktygen, men det finns helt säkert många verktyg till som innehåller giftet. Av alla som testades så klarade sig bara ett fåtal, säger Sten Flodström.
Giftet kommer troligen från restprodukter från olja.
– Om syftet är att göra handtagen mjuka eller svarta är det helt onödigt att använda restprodukter från olja. Det finns andra alternativ som är mycket bättre, säger Sten Flodström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larm om höga halter cancergift i handverktyg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig