"Långtidsarbetslösa inte bra arbetskraft"
Under de första sex månaderna av en ny anställning skjuter staten till 75 procent av lönen, därefter 25 procent upp till 18 månader. Byggnadsarbetaren ringde runt till olika byggföretag för att höra om de kommer att utnyttja det nya anställningsstödet.
-Jag kan inte tänka mig att anställa någon som varit arbetslös så länge som två år, även om jag får bidrag för det. Långtidsarbetslösa är inte bra arbetskraft, säger Harry Olsson, som äger Olssons Glas och Bygg i Dorotea.
Han menar att de byggjobbare som blev arbetslösa i samband med lågkonjunkturen, som han kan tänka sig att anställa, har flyttat, börjat pendla, eller så har de bytt bransch.
Lars Englund, personalman på SA Englund KB i Kalix, säger att han kan tänka sig att anställa långtidsarbetslösa byggjobbare om det blir en uppgång i konjunkturen.
-Först anställer vi dem vi redan känner till sedan tidigare, sedan kan det bli aktuellt att ta in folk som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Eventuellt kan jag tänka mig att anställa fler om jag får skattebidrag. Men bara under förutsättning att konjunkturen vänder.
Kerstin Knutsson, personalman på NCC i Umeå, säger att företaget tidigare nyttjat olika former av anställningsstöd.
-Visst kan det blir aktuellt igen. Men vi har nyligen sagt upp 26 personer och de har rätt att bli återanställda. Dessa regler kan vi inte gå förbi.
Gunnar Andersson, personalman på Olaus Forsberg Bygg KB i Umeå, har svårt att hitta kompetenta byggnadsarbetare. De byggnadsarbetare i Umeå som blev arbetslösa under nittiotalet har i de flesta fall flyttat, bytt bransch eller har redan en anställning, menar han. Kategorin långtidsarbetslösa finns inte.
-Just nu behöver vi till exempel murare, men det går inte att få tag på. Branschen har tappat så mycket folk. Vi tvingas ta hit folk från inlandet till stora extrakostnader.