info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lång väntan när teknikerna är för få – så många behövs i Sverige

Rekordhöga elpriser har gjort att luftvärmepumpar blivit hett eftertraktade. Men leveranstiderna ligger på 4-6 veckor – mest för att det saknas certifierade montörer.

"En del kanske inte tycker att det är så hippt att vara kyltekniker" säger Ulf Herder, affärsutvecklare på Bravida Cooling (till höger i bild). Foto: Pressbilder: VVS & Värmeteknik/Bravida

När det kommer till just luftvärmepumpar så har de långa köerna flera förklaringar, som komponentbrist och försenade leveranser från Asien. Men framför allt har branschen länge lidit brist på kyl- och värmepumpstekniker.

Det är knappast något som folk i gemen varit medvetna om, men nu när man får vänta närmare sex veckor på en luftvärmepump märker även konsumenterna av situationen.

Ulf Herder, Bravida. Foto: press.

– Ja, certifierade kyltekniker är det helt klart brist på. Vi har svårt att hitta folk, väldigt få utbildas varje år. Det är ett framtidsyrke, det behövs verkligen folk i branschen, säger Ulf Herder, affärsutvecklare på Bravida Cooling.

Utbildningen till kyl- och värmepumpstekniker tar knappa två år efter yrkesgymnasium. Ska man endast montera vanliga luft/luftvärmepumpar krävs egentligen bara yrkeserfarenhet och en certifiering efter en kortare YH-utbildning till kylmontör. Båda kan räkna med anställning direkt.

Så varför finns det inte tillräckligt med certifierade montörer på marknaden?

– En del kanske inte tycker att det är så hippt att vara kyltekniker? Men vi tycker det! Det är ett mångfacetterat yrke som kräver folk som är duktiga på såväl el, kyla och styrteknik, säger Ulf Herder.

I dagsläget skulle det behövas ytterligare kanske tusen till som är direkt anställningsbara

Per Jonasson är vd för Incert som jobbar med personcertifieringar inom kyl- och värmeteknik. Han har tidigare även arbetat för branschorganisationen SKVP. Också han talar om en stor efterfrågan på kylmontörer.

Per Jonasson, vd för Incert. Foto: press.

– Den som har utbildning och vill jobba med att montera pumpar får jobb direkt. Det är en konstant brist på folk och så var det även under alla mina tio år i branschorganisationen. Det finns cirka 6 000 certifierade tekniker i landet och i dagsläget skulle det behövas ytterligare kanske tusen till som är direkt anställningsbara.

Kyltekniker har alltså varit ett bristyrke under lång tid. Men varför har inte fler sökt sig dit? Lönestatistik saknas för VVS-branschen. Kan det vara för dåligt betalt?

– Jag tror inte att det är en lönefråga, kyltekniker har bra lön och villkor. Jag tror att det mer handlar om att själva teknikområdet inte är så välkänt. En rörmokare vet alla vad det är, de här yrkena har hamnat lite i skymundan. Sedan är det ju också så att behovet av de här tjänsterna har ökat kontinuerligt, säger Per Jonasson.

Ann Turegård Svensson är utbildningsledare på INSU, som håller YH-utbildningar inom installationsbranschen.

– Vi har precis fått godkänt från Myndigheten för Yrkeshögskola MYH att starta två nya kurser för att behovet är så stort på arbetsmarknaden. Det är så många som efterfrågar den här kompetensen.

Varför har det varit en sådan brist så pass länge?

– Det har tillkommit fler utbildningar på senare år, men det tar ett par år att få ut eleverna, det krävs ju både teoretiska utbildningen och praktik. Men det ser ljust ut framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lång väntan när teknikerna är för få – så många behövs i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig