info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kylteknikern Jakob ger bort hemblandad handsprit: "Man ska hjälpas åt"

Kylteknikern Jakob Buregren blev upprörd på företagen som höjde priserna på handsprit. Men i stället för att knyta näven i byxfickan kavlade han upp ärmarna – och började blanda egen handdesinfektion av köldbärarspriten.
– Jag ger bort den gratis. Det här är ett läge när man ska hjälpas åt, inte försöka göra snabba pengar, säger han.

Kylteknikern Jakob Buregren har blivit erbjuden vin och toapapper som tack för handspriten. Foto: Privat/Colourbox

I takt med att smittspridningen ökat har priset på handsprit skjutit i höjden. Men när många opportunister försöker göra sig en hacka på coronakrisen gör kylteknikern Jakob Buregren från Göteborg tvärt om. Han blandar egen handsprit och ger bort den gratis.

– Det är för att jag vill visa att man inte behöver göra på det här viset. Jag blir lite äcklad av företag som tar tillfället i akt och chockhöjer priserna i tider när man måste hjälpas åt, säger han.

Läs också Byggföretagens uppmaning: "Stötta vården"

Genom yrket var han van att hantera köldbärarsprit. Och i stället för att knyta näven i fickan över ockerpriserna skred Jakob Buregren till verket.

– Idén kom när jag såg att handspriten var slut överallt, och de få som sålde gjorde det svindyrt. Jag tänkte att ”sprit som sprit” och kollade om ingredienserna som fanns i köldbärarspriten eller spolarvätskan var okej. Det visade sig vara samma sprit som i den Apoteket tillhandahåller. Och jag visste att det fanns stora lager köldbärarsprit och glycerol tillgängligt, så det var bara att sätta igång.

Till sin hjälp har han haft hustrun som är utbildad farmaceut.

– Hon sitter här och blandar nu. Hon hjälp mig att kolla upp innehållet, olika köldbärarsprit innehåller olika grejer, och det är viktigt att kolla upp om några av ingredienserna är farliga, säger Jakob Buregren.

2 000 kvartsliterflaskor handsprit har det blivit hittills. Tre fjärdedelar har redan gått åt. Den som inte kunnat hitta handsprit på de tomma butikshyllorna – eller inte har haft råd med de uppblåsta priserna – har varit välkommen hem till Jakob Buregren för att plocka upp en flaska.

Läs också Uppsagd på grund av corona – det här gäller: "Måste återanställa"

– Det är så jag har distribuerat dem, de kommer hem till mig och hämtar. Folk blir jätteglada, de tar med sig vin eller toapapper och allt möjligt som de vill ge i utbyte, säger han och skrattar.

På nätet cirkulerar mängder av recept för den som vill tillverka sin egen handsprit. Att fler tillverkar är bara positivt, säger Jakob Buregren, men han skickar också med ett tips till den som överväger att börja blanda.

– Om någon funderar på att tillverka själv ska man komma ihåg att det är jävligt brandfarligt. Det är viktigt att komma ihåg brandrisken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kylteknikern Jakob ger bort hemblandad handsprit: "Man ska hjälpas åt"