info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Markku bygger det nya fältsjukhuset: ”Stoppat alla andra ventjobb”

Det nya fältsjukhuset i Älvsjö för coronapatienter öppnas i helgen. Ventilationsmontören Markku Vornanen på Strands Luft AB jobbar nu övertid och helger för att bli klar i tid.

Ventilationsmontören Markku Vornanen arbetar för fullt med att bygga klart fältssjukhuset i Älvsjö. Foto: Privat

Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm byggs nu om i rasande fart till ett fältsjukhus. Bygget startade den 22 mars och redan i helgen ska 140 platser stå klara för att kunna ta emot coronapatienter. Just nu bygger cirka 200 byggnadsarbetare inne på Älvsjömässan.

Det är bland annat arbetare inom vvs, ventilation, bygg, måleri och el. Ventilationsmontören Markku Vornanen på Strands Lufts AB arbetar just nu med att installera ventilationssystem i de ombyggda lokalerna.

Läs också Nya tuffa regler i byggboden – så ska avstånden ökas

– Vi har nu gjort klart de viktigaste delarna, där det ska tas in patienter i helgen. Nu går vi mot den nya hallen, säger Markku Vornanen.

Sjukhuset byggs i moduler, där en modul är tio platser. Totalt ska 60 moduler och 600 platser stå klara efter påsk.

Hur ser ditt arbete ut?
– Vi drar tilluft till sängavdelningar och sätter på tilluftsspridare. Sedan drar vi frånluft från toaletterna. Efter det kommer en injusterare att justera in allt. Det är vanligt ventilationsarbete, men det är mycket jobb.

Är det stressigt?
– Ja, det är mycket att göra. Vi jobbar övertid  för att hinna med. Vi måste också jobba i helgen och nästa helg. Allt ska vara klart före den 15 april.

Hur har det gått?
– Det är mycket rör som man behöver och vi har ringt runt i hela Sverige för att få tag på rör. Men det har gått bra och vi har fått tag på allt material nu. Det är en kille i Järna som har snabbtillverkat anslutningar till de stora rören till oss. Annars är det en leveranstid på en vecka.

Vad tycker du om arbetet?
– Det är bra att göra nytta. Vi har stoppat alla andra ventilationsjobb för att kunna göra detta jobb, säger Markku Vornanen.

Ombyggnaden av Stockholmsmässan till fältsjukhus är ett samarbete mellan Region Stockholm, Försvarsmakten, Locum och Stockholmsmässan.


Du läser: Markku bygger det nya fältsjukhuset: ”Stoppat alla andra ventjobb”