info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kriminella sprängdåd ökar – nu kräver branschen licens

En personlig licens och tätare kontroller av sprängare. Det är krav från sprängentreprenörerna för att hindra olagliga bombdåd.

Jan Johansson, bergsprängingsentreprenörerna, om polisens tillstpndsprocess.
”En otrolig historia”, säger Jan Johansson om sprängarna som nekas tillstånd efter en Voi-tur i Tyskland. Foto: Mostphotos/Privat

– Inför motsvarande krav som för vapenlicens, säger Jan Johansson, vd för BEF, Bergsprängningsentreprenörenas förening.

Sprängdåd på sprängdåd. Hittills i år har illegala sprängningar ökat stort. De är redan över 100, fler än under hela förra året, enligt Sveriges Radio Ekot.

Bergsprängarbranschens företrädare tycker att dagens regler är för tandlösa och vill ha bättre kontroller och ett personligt ansvar för de som jobbar med sprängning.

– Vi hävdar att godkännandet ska vara personligt och vara likt vapenlicensen, att man får ett kort, ett bevis, säger Jan Johansson och fortsätter:
–  Har du en vapenlicens kontrolleras du regelbundet i polisens register. Vi vill ha en kontinuerlig granskning också av dem som jobbar med sprängmedel.

Enligt polisens uppgifter kommer en stor del av de sprängmedel som används vid illegala sprängningar från sprängmedel som används för civilt bruk, till exempel vid byggarbetsplatser. Det kan röra sig om stölder eller i vissa fall att det finns personer som jobbar med bygg men har kopplingar till kriminell verksamhet.

Efter sprängdåd för några år sedan gjordes en förändring i lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Det innebär att sprängföretagen måste ha ett tillstånd för att jobba med sprängning och explosiva varor. De ska anmäla alla anställda för bakgrundskontroller vart tredje år eller i samband med nyanställningar eller inhyrning. För tillverkare av sprängmedel görs kontrollerna vart tionde år.
Efter kontrollen får företaget veta om personen är godkänd eller inte. Om arbetaren byter företag följer godkännandet inte med.

Jan Johansson tycker att kraven är för urholkade.

– Det betyder att en individ som har tillgång till explosiva varor i värsta fall blir kontrollerad vart tredje eller var tionde år. Det är för sällan. Det kan hinna hända mycket bara på en månad.

BEF har sedan flera år fört en diskussion med regeringskansli och myndigheter.

– De lyssnar och verkar förstå vad vi säger men sedan har det inte hänt någonting.

Nu hoppas han på förändring.

Vad  skulle det bli för skillnad om ni får igenom ert krav på en licens och tätare kontroll?

– Det är omöjligt att svara på om det skulle minska sprängdåden. Men polisen har informerat oss om att det mestadels är civila sprängmedel som använts vid de här dåden. Vi vill ha en schysst bransch utan kriminella och vill veta att personalen som finns i företagen inte har kriminella kopplingar, säger han.

Vid de bakgrundskontroller som hittills gjorts finns det, enligt Jan Johansson, personer som stoppats.

BEF har också krav på byta den som ger tillstånd och har tillsyn över bergsprängningsföretagen. Tidigare var det polisen,  idag är det kommunerna.

– Vi har 290 kommuner och tillståndsgivningen och kontrollen är av oerhört varierande slag. Det kan vara allt från för nitiskt, till alltför slappt eller ingenting. Det är inte rättssäkert att man gör olika bedömningar beroende på var man bor i landet, säger han.

Tillståndsgivningen borde organiseras på ett annat sätt, för att fungera, tycker Jan Johansson. Han säger också att MSB, (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har kritiserat kommunernas tillståndsgivning och tillsyn. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kriminella sprängdåd ökar – nu kräver branschen licens

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig