info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konflikt på Nya Karolinska i Solna

Det har blossat upp en konflikt mellan underentreprenören Imtech och huvudentreprenören Skanska på Nya Karolinska i Solna. Enligt uppgifter ska hantverkare hos Imtech ha permitterats.

Imtech är underentreprenör till Skanska och utför installation av rör på arbetsplatsen Nya Karolinska Solna, NKS. Edvard Lind, presschef på Skanska bekräftar för Byggnadsarbetaren.se att det pågår en konflikt på arbetsplatsen.
– Det är inte jättedramatiskt. Vi har en pågående diskussion med en av våra underleverantörer kring några fakturor. Det är inget märkvärdigt och ingen av fakturorna har förfallit.
Varför har det blivit en diskussion?
– Det kan hända ibland att man har olika syn på hur arbetet ska utföras, säger Edvard Lind.

Ett antal hantverkare har stannat hemma

Enligt uppgifter till Dagens Industri ska ett antal hantverkare som arbetar för Imtech ha stannat hemma i går. Istället för normal ersättning fick de 150 kronor i timmen för att gå hemma, och de befarar att de kommer att sägas upp om inte situationen får en lösning.
– Vi har noterat att arbetet inte har utförs på två av kontrakten. Men de är de som styr sitt arbete, om de har en ledig dag så måste de svara på det, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.
Stämmer det att anställda hos Imtech blivit permitterade?
– Det är inget som vi vet något om. Det är inget som man har sagt till oss, säger Edvard Lind.

Vill inte kommentera konflikten

Men borde inte ni som huvudentreprenör ha koll på arbete som underentreprenören utför?
– Nej. Vi har ett avtal med dem om vilket arbete som ska göras och på vilken tid. Hur de gör är upp till dem, förklarar Edvard Lindh.
Informationschef Ann-Sofi Höijenstam på Imtech vill över huvud taget inte kommentera konflikten och hänvisar till ett avtal som undertecknades mellan underentreprenören och Skanska..
– Det är absolut ingen munkavel, men det finns ett avtal som berör media. Där står att vi ska ha ett skriftligt godkännande av Skanska för att uttala oss. Vi står fast vid avtalet.

Ingen konflikt utan diskussion

– Vi ser det inte som en konflikt utan som en diskussion. Och så länge det är en diskussion, så är man en samarbetspartner och följer de avtal som är underskrivna. Jag vill inte föra någon diskussion i media, säger Ann-Sofi Höijenstam, informationschef på Imtech.
Edvard Lind bekräftar att det finns ett sådant avtal som innebär att man inte ska kommunicera om projektet utan att stämma av med uppdragsgivaren först.
– Men det är självklart att de är i sin fulla rätt att prata med medierna om de vill det. Det är faktiskt en grundlagsskyddad rättighet, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konflikt på Nya Karolinska i Solna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig