info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jimmys omöjliga jakt på lärlingsplats: "Kalla handen"

Att få jobb som snickare är inte så svårt. Men att få en lärlingsplats är värre. Jimmy Solnevik har skickat sexton jobbansökningar på en månad.

Jimmy Solnevik har sökt 16 jobb på en månad. Foto: Privat

– Alla söker färdiga snickare. När jag säger att jag är lärling så blir det kalla handen.

Jimmy Solnevik är en 34 år och har gått en ettårig byggutbildning till snickare via Lernia. Men att få yrkesbevis visade sig inte vara speciellt lätt.

Förra månaden sökte han sexton jobb men fick nej på samtliga.

Egentligen har Jimmy redan hunnit jobba ihop merparten av sina 6800 timmar vid det här laget men någon e-bok (digital lärlingsbok) har han inte aktiverat själv och inte fått någon fråga om – någonsin.

– På det första jobbet jag var på efter utbildningen fick jag direkt en snickarlön men varken handledare eller e-bok. Det tänkte ju inte jag på då utan jag jobbade på.

Det var ett litet familjeägt företag utan kollektivavtal. Så flyttade Jimmy och fick nytt jobb.

– Jag fick en vanlig snickarlön igen – bättre än lärlingslönen – och skulle jobba med mer erfarna men det var stressigt och svårt att göra bra ifrån sig. Jag sa att jag ju är lärling men även här var produktionshetsen hög.

Det var bara fokus på att leverera.

Görgen Zilen, ombudsman på Byggnads, bekräftar Jimmys bild:

– Vi har fått signaler från våra regioner som är bekymrade över att lärlingar inte får arbete efter gymnasiet. Vi tycker att det är konstigt att det kan vara så svårt att ta emot lärlingar när det varit högkonjunktur så länge. Därför har vi lyft det till yrkesnämnden, där vi arbetar tillsammans med bland annat Sveriges Byggindustrier, för att se om vi kan göra något åt det. Vi måste hjälpas åt att säkra framtidens arbetskraft.

Mycket riktigt blev det strul med ett jobb på grund av tidspressen även på Jimmys nya anställning och företaget där han arbetade förlorade ett kontrakt.

– Då hade de inte råd att ha kvar mig. Den andra killen blev återanställd sedan. Det var mest rättvist så. Han hade fyra barn att försörja.

Så nu är Jimmy arbetssökande igen och jagar bevis för sina arbetade timmar. Det är ett detektivarbete. Han har hunnit med några arbetsplatser sedan utbildningen och tror att de som ändå plockar nyutbildade ofta är mindre firmor som inte alltid har så bra koll. De behöver folk fort.

– Det är väl den allmänna stressen i samhället som gör att det är så här men det är tråkigt. Jag vill verkligen bli snickare och bygga hus och så, säger Jimmy som söker jobb i hela landet.

Birgitta Rönnquist är HR-chef för JM Stockholms hantverkare. Hon berättar att företaget bara i Stockholm tar emot 30 lärlingar och 22 elever från byggymnasier varje år.

– Men det är svårare att komma som vuxenlärling utan att ha någon tidigare kontakt med en arbetsgivare. Varje lärling kostar ju pengar. Dels ska de ha utbildning och en handledare och 65 procent av lönen från dag ett.

Hon tror att det är kostnaderna som gör att det slarvas med villkoren på många mindre företag.

– Man kan inte räkna med att en lärling kan något alls när de börjar. För ett företag som behöver arbetskraft är det mycket billigare och enklare att sätta någon i produktion direkt.

Så ska det alltså inte vara.

– Bäst är att redan under utbildningen se till att man har kontakt med ett bra företag som planerar för att ta emot dig efter avslutad kurs, tipsar Birgitta Rönnquist.

Lärlingsplats, det här gäller:
  • Är du över 20 kallas du för vuxenlärling och under 20 för ungdomslärling.
  • Som ungdomslärling ska du arbeta 5800 timmar efter gymnasiet för att få yrkesbevis.
  • Som vuxenlärling kan arbeta dig till ett yrkesbevis inom till exempel snickeri genom att jobba som lärling 6800 timmar och samtidigt plugga teori ett år.
  • Eller arbeta 10 000 timmar och sedan göra ett kompetensprov.
  • Du ska ingå i ett lärlingsprogram och ha en handledare under hela utbildningstiden.
  • Timmarna rapporteras in i en e-bok av handledaren och måste vara godkända av densamma.
  • Som lärling har du rätt till lön under hela utbildningstiden. Den är 65 procent av den lön som övriga arbetslaget har.
  • För att din lärlingstid ska följa alla regler ska företaget ha kollektivavtal. Det kan du kolla via din fackliga region.
Isabella Iverus
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jimmys omöjliga jakt på lärlingsplats: "Kalla handen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig