info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

En nyuppsatt dörr har skapat upprorsstämning i en Facebookgrupp. ”Man får hoppas att det blir bra när det är färdigt men nu ser det i alla fall för djä.... ut.”

Här dörren som fått känslorna att svalla i Malung. Foto: Privat

Det hela handlar om en dörr på Jannesgården i Malung. En gård från 1870-talet som genom åren bland annat förärats av ett kungligt besök då Kung Oscar II var på plats i samband med invigningen av järnvägen år 1892. Efter lång tid i privat ägo köptes gården så småningom av Malung-Sälens kommun. Vissa anser att gården är ett kulturhistoriskt minne.

Sedan en tid tillbaka pågår en större ombyggnad av gården, något som uppmärksammats på bygden. Och längst fram i frontlinjen finns alltså denna ”galna” dörr. Den har rivit upp känslor som bland annat utryckts i Facebookgruppen LPo Malung-Sälen. ”Vilka klåpare!”, ”Men vad är det för dörr de satt in?” och ”Vem har gjort ritningar till ombyggnaden?”.

Byggnadsarbetaren har ringt upp kommunens stadsarkitekt Tomas Johnsson.

Vad är det här för dörr?

– Det är en provisorisk dörr som sitter där i början av ombyggnaden. Den kommer sedan ersättas med en annan dörr som går i samma stil som byggnaden i övrigt. Jag hoppas verkligen att inte någon på allvar tror att det är så det kommer att se ut när projektet är färdigt.

Det ser lite konstigt ut på bilden där den provisoriska dörren sitter, där det även finns fönster. Hur blir det med den nya dörren som kommer senare?

– Hur den slutliga dörren kommer att se ut är i dagsläget inte klart. Det finns lite olika tankar. Klart är dock att ett par av de befintliga fönsterna kommer att försvinna eller åtminstone krympa till halva storleken, säger Tomas Johnsson.

Det finns flera förslag på ritbordet om hur den slutliga dörren ska se ut. Här är en av skisserna.

Det finns en del kritik mot att ombyggnaden förstör Jannesgården. Bland annat är det ny rördragning inomhus som en del tycker ”förfular”. Vad tänker du om det?

– Byggnaden omfattas av en detaljplan från 1998. Där har själva byggnaden planbestämmelsen ”lilla q”, vilket anger att byggnaden inte får rivas. Vidare ska befintliga exteriöra detaljer bevaras. Planen medger också ett framtida byte av de tråkiga, gråa betongpannorna till rött tegeltak. Stadsbyggnadskontorets bedömning är att de åtgärder som krävs för att lösa ventilation och utrymning är helt i enlighet med planbestämmelserna. Byggnaden omfattas inte av byggnadsminnesförklaring, säger Tomas Johnsson.

Vad tänker du kring att så många har synpunkter kring renoveringen?

– Som arkitekt som i många år arbetat med kulturhistoriskt värdefull bebyggelse blir jag glad när jag märker hur den pågående ombyggnaden berör och engagerar. Det finns ett stort engagemang för den bebyggda miljön. Att arbeta med äldre byggnader innebär alltid kompromisser mellan ett strikt bevarande och möjligheterna att använda gamla hus till nya verksamheter

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig