info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Instegsjobb blev mardröm

Instegs- och nystartsjobben ska vara en chans för arbetstagaren. Men Byggnadsarbetaren avslöjar nu att i många fall har den anställde fått för lite lön och har fått arbeta under usla förhållanden.

Instegsjobbet på Renoverus skulle bli ett steg in på den svenska arbetsmarknaden och i samhället för ”Amir” från Iran. Men så blev det inte. Trots att företaget fick bidrag till en stor del av ”Amirs” lön hade ”Amir” inget jobb när de två år gått som bidraget betalas ut. Kvar för ”Amir” fanns istället en tom plånbok. Pengarna hade gått till maskiner som han hade fått hyra i eget namn och bensin han hade fått betala själv till företagsbilen. Ryggen var nära ett diskbråck och semester hade han inte haft någon. ”Det har man inte i tillfälliga jobb”, sa arbetsgivaren.
”Amirs” arbetsdagar pågick ibland ända till klockan nio på kvällen och löftet om att han skulle få läsa svenska på SFI, Svenska för invandrare, var som bortblåst.

”På heder och samvete”
Det första strider mot regler på den svenska arbetsmarknaden och det andra är ett krav för att instegsbidraget ska betalas ut till arbetsgivaren. Men ingen kollar. Arbetsförmedlingen gör en kontroll innan beslut om bidrag tas, men sen är det arbetsgivaren som intygar ”på heder och samvete” att det arbetsförhållandena som råder är bra och att den anställde får läsa svenska.
– Vi litar på att den anställde reagerar till oss, säger Arbetsförmedlingen.
Men när så inte sker vad är det som har gått snett då? Behövs det en skärpning av reglerna? ”Amir” är inte den enda som har råkat illa ut i instegs- eller nystartsjobb. Läs mer i senaste numret av Byggnadsarbetaren.

Maria Persson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Instegsjobb blev mardröm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig