info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen karens för nya medlemmar: "Jag är besviken"

I en handfull motioner till kongressen fanns det förslag om att nya medlemmar måste vänta en tid innan de kan få förhandlingshjälp. Förslagen röstades ner på kongressen

"Jag är besviken över att det inte blev någon karens", säger Thomas Schultz, avtalsansvarig på region Örebro-Värmland. Foto: Mette Carlbom, Mostphotos

Regionerna Skåne och Örebro-Värmland hade lämnat in flera motioner i ämnet. De menar att det är ett problem med att vissa personer bli medlemmar i förbundet först när det inträffat något som innebär att det behöver fackets hjälp. Därför yrkade de på att de borde införas en karenstid innan nya medlemmar kan få förhandlingshjälp.

I en av motionerna skriver region Örebro-Värmland att ”som det är idag kan du kliva in på morgonen och kräva hjälp på eftermiddagen för att sedan gå ur efter tre dagar. Detta känns inte ok. i föreslår kongressen besluta att nybliven medlem får en karenstid på tre månader innan man får hjälp i olika ärenden”

Läs också Förslag: Nya medlemmar borde inte få hjälp direkt

Men så blev det alltså inte. Kongressen sa nej. Thomas Schultz är avtalsansvarig på region Örebro-Värmland.

– Jag är besviken, säger han utanför kongressalen och fortsätter:

– Det är svårt att avgöra om någon stött på problem på jobbet och sedan swishat in pengar snabbt för att bli medlem eller om det är tvärtom. Det jag menar är, vad är hönan och vad är ägget? Blev det medlemmar först eller fick de problem först? Det är omöjligt att avgöra och därför vill vi ha en viss karenstid.

Varför är det här ett problem?

– För det första är det väldigt vanligt att vi får in ärenden från helt nya medlemmar som fått problem där det är svårt att avgöra om de ska få hjälp eller inte. Det tar tid och resurser. Och hjälper vi personer som egentligen inte har rätt till det så blir det orättvist för alla andra medlemmar.

Läs också Sex medlemmar lurade på lön – bara en kan få pengar tillbaka

Även förbundsledningen lutar sig mot att det ska vara rättvist, men kommer fram till en helt annan slutsats.

– Medlemmarna får hjälp från första dan. Det blir lika för alla, säger Roger Johansson, chef för avtalsenheten på Byggnads förbundskontor.

– Det här beslutet innebär att allt fortsätter som tidigare. Dessutom kan vi gå in och hjälpa personer även för tiden innan de blev medlemmar om vi tycker att det handlar om en fråga som är principiellt viktigt för förbundet. Och även där ser det ut som tidigare, säger Roger Johansson, förhandlingschef på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen karens för nya medlemmar: "Jag är besviken"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig