info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sex medlemmar lurade på lön – bara en kan få pengar tillbaka

Facket har stämt ett bolag i Arbetsdomstolen (AD) för brott mot kollektivavtalet. Sex isolerare blev blåsta på stora belopp. Samtliga är medlemmar i Byggnads men det är bara en som får hjälp att driva sitt fall.

Jesper Carlsson, ombudsman på Byggnads, säger att medlemmar inte får någon hjälp för tiden innan de blev medlemmar. Foto: Pressbild byggnads/Mostphotos

Det var under förra sommaren som Byggnads fick veta att sex vvs-isolerare på ett företag i Västsverige inte fått rätt lön. Det upptäcktes även felaktigheter när det gäller flera andra ersättningar. Bland annat semester- och övertidsersättning. Det aktuella företaget är bundet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl via ett hängavtal.

De sex isolerarna är samtliga medlemmar i Byggnads. Men stämningen i AD gäller alltså bara en av de anställda.

Läs också Förslag: Nya medlemmar borde inte få hjälp direkt

– Alla är medlemmar idag, men fem av de här sex personerna blev medlemmar efter att de drabbats. Och vi driver inte saker som ligger längre tillbaka i tiden före det att någon blev medlem, säger Jesper Carlsson, ombudsman på Byggnads förbundskontor.

Den enda isoleraren som nu får sitt fall prövat i rätten kan, om Byggnads vinner målet, få tillbaka nära 300 000 kronor i skadestånd och kompensation för uteblivna ersättningar.

Grunden är att vi inte driver några processer för tiden före ett medlemskap

I ett sådant här fall när ni ändå gör hela det juridiska jobbet, är det inte rimligt att ta med alla medlemmar i stämningen?

– Grunden är att vi inte driver några processer för tiden före ett medlemskap. Då kan det bara bli tal om ett skadestånd till förbundet då företaget brutit mot kollektivavtalet. Om man inte är medlem går det ju inte att hänvisa till avtalet.

Så det görs inga undantag?

– Nej, det ska ju finnas något värde med att vara med i en fackförening. Annars kan folk skriva in sig i facket så fort de får problem med till exempel lönen. Det går ju inte att teckna en försäkring när du redan krockat bilen.

På Byggnads kongress om några veckor kommer frågan om medlemskap och hjälp från facket komma upp på dagordningen. Flera har skrivit motioner om att nya medlemmar borde ha viss karenstid.  Ett av förslagen gäller tre månader. I en motion skriver region Örebro-Värmland:

”Som det är idag kan du kliva in på morgonen och kräva hjälp på eftermiddagen för att sedan gå ur efter tre dagar. Detta känns inte ok. Vi föreslår kongressen besluta att nybliven medlem får en karenstid på tre månader innan man får hjälp i olika ärenden.”

Vad tycker du om förslaget om karenstid?

– Som förbundsanställd håller jag mig neutral till det. Det är medlemmarna på kongressen som ska tycka till, säger Jesper Carlsson.

I stämningen till AD yrkar Byggnads på ett allmänt skadestånd på 680 000 kr för kollektivavtalsbrott som ska tillfalla förbundet. Kravet på den enda medlemmen som får hjälp ligger på cirka 165 000 för utebliven lön, semesterersättning med mera. Förbundet yrkar även på ett allmänt skadestånd till medlemmen på 125 000 kronor för brott mot kollektivavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sex medlemmar lurade på lön – bara en kan få pengar tillbaka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig