info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inga resor och trakt i nytt förslag: ”Halvmesyr”

Lika lön för lika arbete och bättre skydd för de som stannar länge i landet. Det är utredaren Marie Granlunds (s) förslag i en ny utredning.

Efter ett EU-direktiv föreslår Marie Granlund (s) i en utredning att det ska vara lika lön för lika arbete för utstationerade. Byggnads är inte nöjda - förbundet vill även att resor och trakt ska omfattas. Foto: Mostphotos/Byggnads

Förra sommaren kom det ett direktiv från Europaparlamentet om utstationerade arbetstagare i EU. Enligt direktivet skulle utstationerade arbetare få samma lönevillkor som de inhemska arbetarna.

För att undersöka hur EU:s direktiv kan fasas in i Sverige tillsatte regeringen en utredning. I regeringens anvisningar till utredaren Marie Granlund var utgångspunkten att så långt som möjligt uppnå likabehandling mellan utstationerade och inhemska arbetare.

Läs också Allt fler gästarbetare – byggbranschen i topp

I dag har Marie Granlund efter ett års arbete lagt fram sitt utredningsförslag på regeringen bord. Hon föreslår att lika lön ska gälla för lika arbete. Hon vill även se att skyddet för de som är utstationerade längre än 12 månader stärks genom att öka möjligheten att införa kollektivavtalsvillkor. De utstationerade ska förutom rätten till lika lön även omfattas av de flesta arbets- och anställningsvillkor som gäller i Sverige.

På Byggnads tycker man att innehållet i utredningen är ett steg i rätt riktning. Men samtidigt är facket kritiska mot att svenska regler för resor och traktamenten inte omfattas. Enligt Byggnads handlar det om 10 000 kronor i månaden för en byggnadsarbetare som ligger ute på jobb.

– Vi behöver en upprättelse av den svenska modellen – inte en halvmesyr. Utredningen tar några steg i rätt riktning men det är långt ifrån tillräckligt. Att inte följa svenska regler för resor och traktamenten innebär fortsatt att man ställer arbetare mot arbetare. Det kommer vi aldrig att acceptera, säger Johan Lindholm i en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inga resor och trakt i nytt förslag: ”Halvmesyr”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig