info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU tar steg mot regler om lika lön för utstationerade arbetare

Europaparlamentets sysselsättningsutskott har röstat igenom ett förslag om förändrade regler för utstationerade. Riktningen är tydlig: lönenivån ska vara samma som för inhemska arbetstagare.

Diskussioner om att utstationerade arbetstagare ska ha samma löner och villkor som inhemska har pågått länge i EU. Flera länder i Östeuropa har varit emot förslaget, som de menat slår mot deras möjlighet att konkurrera med lägre löner. Alltså precis den typen av konkurrens som fackföreningar och vänsterpartier i Västeuropa vill stoppa.
Men nu kan ett möjligt genombrott ha nåtts, rapporterar Dagens Arena. Europaparlamentets sysselsättningsutskott har med stor majoritet röstat igenom ett kompromissförslag om likabehandling för utstationerade.
– Man ska ha samma lön för samma jobb på en arbetsplats, säger Marita Ulvskog, svenska Socialdemokraternas ledamot i utskottet, till Dagens Arena.

LÄS MER: Regeringen vill riva upp Lex Laval

Läs också 30 000 utstationerade ställningsbyggare

Enligt det nya förslaget ska de regler om löner och villkor som finns i värdlandets lagar och kollektivavtal också gälla för utstationerade. Därmed går det längre än dagens utstationeringsdirektiv, enligt vilket utstationerade bara har rätt att kräva minimilön eller kollektivavtalets lägstalön.
Förslaget kunde röstas igenom sedan parlamentets socialdemokratiska partigrupp enats med borgerliga partigruppen EPP. För att få igenom likabehandlingen tvingades den socialdemokratiska sidan kompromissa med maxlängden för en utstationering, som föreslås bli 24 månader.

LÄS MER: Stor ökning av utstationerad arbetskraft

Diskussionen om förslaget fortsätter på måndag då EU:s arbetsmarknadsministrar träffas. Till Dagens Arena säger Marita Ulvskog att hon hoppas att förslaget är färdigförhandlat till våren, och att EU:s mäktiga ministerråd visar samma kompromissvilja som parlamentets partigrupper nu gjort.
– Vi har ju valt ett arbetssätt som ska säkra så långt det är möjligt att man får breda majoriteter för det här. Jag utgår från att man gör det också i rådet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU tar steg mot regler om lika lön för utstationerade arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig