info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler gästarbetare – byggbranschen i topp

Sverige hade över 100 000 registrerade gästarbetare i fjol. Det är en ökning med nästan 50 procent jämfört med 2017. Två tredjedelar jobbar inom byggbranschen och över fyra av tio kommer från Polen.

Antalet utländska arbetstagare som registrerades till Arbetsmiljöverket ökade kraftigt år 2017. Och trenden höll i sig 2018. Då bröts 100 000-vallen med totalt 106 799 registrerade gästarbetare. Av dessa jobbade två tredjedelar i byggbranschen.

Polen är ohotad etta i nationstoppen. 46 396 personer kom från Polen, vilket motsvarar 43 procent av det totala antalet utstationerade arbetare. Polen var i topp även 2017, då med 26 644 arbetare. Det innebär en ökning av polska gästarbetare med nästan 75 procent på ett år.

Läs också Stor ökning av utländska gästarbetare

Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister infördes 2013. Där måste företag anmäla gästarbetare som har sin anställning i andra länder men tillfälligt arbetar i Sverige. Antalet registrerade gästarbetare har ökat stadigt under sex år, och framför allt de senaste två åren har ökningen varit kraftig. Att byggbranschen dragit till sig mycket arbetskraft är tydligt. Men enligt Arbetsmiljöverket kan också en del av ökningen eventuellt förklaras av en högre anmälningsbenägenhet från företagens sida.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler gästarbetare – byggbranschen i topp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig