info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hög tid – anser facket: "Byggbranschen behöver en egen haverikommission"

"Byggbranschen behöver en egen haverikommission." Det säger Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland när han besökte olycksplatsen i Ursvik.

Hissolyckan i Sundbygerg Byggnads. Byggbranschen behöver en egen haverikommission
De har fått många samtal från oroade och omskakade medlemmar, Byggnads Tomas Kullberg och Johnny Rindebrandt. Foto: Margite Fransson

Han kom dit igår tillsammans med Johnny Rindebrant, regionalt skyddsombud och arbetsmiljöansvarig på regionen. Båda var medtagna av beskedet de fått. Att fem byggnadsarbetare dött i den svåra hissolyckan.

– Det är jättetragiskt att fem personer omkommit i den här olyckan. Det får bara inte hända. Vi tänker på anhöriga och de som varit runt på arbetsplatsen och fått se och uppleva det här, säger han.

Hur ser du på att det kunde ske? 

– Jag är chockad och besviken.

LÄS MER: Fler byggen som slarvat med sina bygghissar

”En vändpunkt”

I många år har han med stor oro följt olyckorna i byggbranschen. Han tycker det är hög tid att bilda en haverikommission för hela byggbranschen för att stoppa olyckorna.

– Jag hoppas att detta kan bli en vändpunkt. Behovet av en haverikommission finns sedan länge på grund av alla dödsfall och allvarliga olyckor, säger han.

Hur skulle en sådan kommission jobba?

– Så fort det hände en större olycka skulle man starta en utredning och vi parter skulle vara med som har kunskap om branschen, säger han.

Fått många samtal

Just den dödliga hissolyckan utreds av statens haverikommission vilket är ovanligt när det gäller byggolyckor. Men det gäller en speciell olycka och Tomas Kullberg tycker att det behövs granskningar i många fler fall. Att många fler olyckor i byggbranschen skulle utredas på liknande sätt.

– Man skulle bland annat granska tekniska och organisatoriska orsaker.

Till regionen har man fått många samtal och på flera sätt kommit i kontakt med chockade och oroade medlemmar.  Det fanns byggnadsarbetare som såg olyckan .

–  Många mår inte bra,  säger Tomas Kullberg.

Också kollegan Johnny Rindebrant är medtagen av dödsbeskeden och samtalen från medlemmar.

–  Detta är en katastrof. Man har drömt mardrömmar om att en sådan här sak kan hända. Arbetsmiljön ute på många byggen sköts inte. Det behövs mer kontroller av säkerheten i alla led. Säkerheten måste kontrolleras varje dag av de som är ansvariga.

Under gårdagen var de inbjudna till arbetsplatsen av totalentreprenören Andersson Company. Företaget har inga egna yrkesarbetare anställda utan de arbetar hos underentreprenörer.

Under dagen besöktes  olycksplatsen av åklagare, polis, polisens tekniker och haverikommissionen. Medan deras arbete pågick vid den nedfallna hisskorgen, började människor lägga blommor utanför staketet.

En teknisk undersökning av hissen genomfördes under tisdagen. Foto: Margite Fransson.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hög tid – anser facket: "Byggbranschen behöver en egen haverikommission"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig