info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Historiskt möte för byggkvinnor

Fler kvinnor på bygget. Det vill medlemmarna i Byggnads kvinnliga nätverk ha. I veckan hölls den första kvinnokonferensen i fackförbundets historia.

– Vi vill verka för att få in fler kvinnor inom branschen under rimliga arbetsförhållanden och arbetsmiljöer. Men framförallt vill vi behålla de kvinnor som redan finns på bygget och få tillbaka dem som utbildat sig till byggnadsarbetare, men som försvunnit till andra branscher, säger Jessica Andersson, från Båstad, en av de aktiva i nätverket.
På sikt hotar en arbetskraftsbrist byggbranschen och därför är både arbetsgivare och fack eniga om, att bland annat fler kvinnor behövs för att klara det byggande som behövs i framtiden. Men tjejerna är ännu så få att det behövs stöttning i form av ett nätverk, för att de ska bli synliga och känna sig hemma, både på bygget och i facket, anser Jessica Andersson.

Hon betonar dock att framtiden på bygget äger både män och kvinnor gemensamt. De har allt att vinna på att samverka.
– Jag tror att arbetsmiljön är vår väg in i branschen. Vi kvinnor kan kanske driva fram krav på bättre lyfthjälpmedel och verktyg och det har även männen nytta av, säger hon.
Den första kvinnokonferensen hölls på Rönneberga, i Stockholm och 22 kvinnor från Byggnads kvinnliga nätverk, såväl byggstäderskor som byggnadsarbetare, var samlade under tre dagar. De diskuterade frågor som rör kvinnor i byggbranschen och lyssnade på föreläsningar om Byggnads organisation och utbildningar.
– Ett av målen med konferensen är att utveckla nätverket lokalt och att kvinnorna ska bli mer synliga ute i sektionerna, säger Jessica Andersson.

Bland annat diskuterades rekrytering och vikten av att gå ut med saklig information på skolorna, så att fler tjejer kan välja byggyrket.
Byggnads kvinnliga nätverk har idag 25 kvinnor som är aktiva och cirka 80 som är passiva medlemmar eller ingår i en referensgrupp. Genom referensgruppen får Byggnads veta vad de kvinnliga medlemmarna tycker i olika frågor. För Annica Wiberg byggstäderska från Husum var detta första gången hon kom i kontakt med nätverket.
– Det har varit helt fantastiskt, tycker hon.
Några av hennes hjärtefrågor är att skyddsombuden tar sig mer tid med byggstäderskornas frågor, samt att städning certifieras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Historiskt möte för byggkvinnor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig