info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hetast i Bygg-Sverige

I Norrbotten är byggkonjunkturen just nu som hetast. Framtidstron är stark och det är svårt att få tag på byggnadsarbetare. I andra delar av landet har bostadsbyggandet stannat av.   Vi har tagit tempen på byggkonjunkturen, från det heta Norrbotten till det iskalla Småland-Blekinge.

Mätaren visar 33 minusgrader. Svaga solstrålar försöker tränga igenom kalldimman som hänger över Kiruna. Gatorna är öde. Inte en människa verkar vilja gå ut. Men tidigare på morgonen har ändå ett gäng byggnadsarbetare tagit sig till NCC:s bygge av Raketskolan. Alla pratar grader och de som bor nere i dalen vittnar om minus 40. En sådan här dag jobbar alla inomhus, men med enbart byggplast för fönsteröppningar och provisoriska plyfadörrar vid ingångarna är det en ojämn kamp mellan värmefläktar och kyla. Även inne ligger temperaturen rejält på minussidan.

Trots det är byggnadsarbetarna på gott humör. Och kanske värms de upp av den goda tillgången på jobb. Finanskrisen drog som en tornado över världen för några år sedan, men det blev aldrig mer än svaga vindar i Sveriges nordligaste del.

– Vi märkte knappt av finanskrisen. Satsningarna inom gruvindustrin påverkades inte. Sedan dess har det bara fortsatt uppåt och det kommer det att göra ytterligare något år, säger Joakim Säve, ombudsman på Byggnads i Kiruna.

Ute på skolbygget håller snickarna Tomas Karlsson och Per-Ola Johansson på att montera gips i taket. Per-Ola Johansson rattar skivlyften och Tomas Karlsson står på en rullställning med fulladdat magasin. Båda är från de östra delarna av Norrbotten och pendlar nu till Kiruna.

– Jag är anställd på S A Englund men företagen lånar ut anställda till varandra för att täcka efterfrågan så det är därför jag arbetar för NCC just nu, säger Tomas Karlsson.

Vill ha fler

På Raketskolan finns det just nu kring 45 byggnadsarbetare på trä- och betongsidan. Men lagbasen Nicklas Thörn skulle gärna vilja ha några till.

– Tio till skulle nog vara bra, men det finns ju inga att få tag i. Jag vet att de är nere och söker folk i Västerbotten, men det går trögt.

Det närmaste året ser ut att bli ett förlorat byggår i stora delar av landet. Det är endast längst i norr som det är riktigt hett och där drivs byggandet av alla gruvprojekt som ger massor av sidoeffekter. Även i Västerbotten och Stockholm ser konjunkturen förhållandevis bra ut. I huvudstaden pågår flera stora projekt. Resten av landet går på tomgång, främst för att just bostadsbyggandet ser ut att stanna av. I flera av Byggnads regioner har byggandet av bostäder gått ner på en mycket låg nivå. Orsaken är osäkerheten över hur ekonomin i världen kommer att utvecklas. Folk vågar helt enkelt inte satsa på en ny bostad. Men Byggnads region Norrbotten är ett lysande undantag.

Under 2011 ökade antalet sysselsatta i byggbranschen med 40 procent och vi spår att det fortsätter uppåt i år. Det största problemet nu är att få tag i bostäder till byggnadsarbetarna som ska göra jobbet. Och det går bra över hela området.

Byggbolagen dammsuger marknaden efter folk. På arbetsförmedlingen vill man gärna att de lediga jobben går via dem. De har annars svårt att få en överblick av situationen.

– Nu är det mun från mun som gäller och många byggbolag rekryterar internt från anställda som bor söderut. Vi vet därför inte riktigt hur stort behovet är, säger Terje Rattamaa, chef för arbetsförmedlingen i Pajala/Kiruna.

Fler vågar satsa

Det är halvtrångt inne i lokalerna på skolan. Rena högtrafiken blir det när halva gänget tvingats in av kylan. Inte långt från gipsskruvarna arbetar snickaren Nils-Erik Sunna med ett golv. Han har jobbat länge i branschen och tycker inte att han påverkas så mycket av uppgången. Däremot märker han skillnad på stan.

– Det är som en positiv stämning. Småföretagare vågar satsa på nya maskiner och det är snart bara nya bilar som åker omkring. Det går bra, helt enkelt, och det syns.

Historiskt sett har arbetslösheten bland byggnadsarbetarna i regionen varit mycket hög. Vissa år över femtio procent och de som haft jobb har varvat arbetslöshet med korta påhugg. I en sådan situation är det svårt att planera för framtiden. Uppsvinget av byggandet, som många anser är motorn för att ge tillväxt i samhället, gör att byggnadsarbetarna och många andra i Norrbotten kan ha en betydligt längre framförhållning.

– Jag ser framför mig att det kommer att finnas bra med jobb i många år. Det här ger trygghet som i sin tur genererar fler byggjobb då privatpersoner vågar satsa på nytt boende samtidigt som företagen investerar, säger Byggnads ombudsman Joakim Säve.

Under många år har LKAB plockat byggnadsarbetare från bygget ner till gruvorna. Byggnadsarbetarna anses överlag duktiga och bra på att samarbeta.

– De får ofta arbetsledande funktioner i gruvan, men vi har på sista tiden sett en rörelse åt andra hållet. Folk lämnar gruvan för en allt attraktivare byggbransch, säger Joakim Säve.

Kalla Kalmar: ”Finns en oro”

2012 kommer att vara ett bistert år för byggnadsarbetarna i Byggnads region Småland/Blekinge. Svårast är läget i den sydöstra delen där flera projekt skjutits på framtiden.

– Det ser mörkt ut. Byggnadsarbetare med trettio års erfarenhet tvingas gå hem, säger Bengt-Olof Berg, lagbas på OG Ohlsson.

Situationen är värst i Blekinge och området runt Kalmar. Där börjar läget bli akut. På Byggnads kontor i Kalmar beskriver ombudsmannen Morgan Nyberg läget som ”fritt fall och ett stort svart hål” och att ”läget är värre än under finanskrisen 2008”. Det finns flera förklaringar till att varslen nu haglar i området, men de främsta är att flera byggprojekt blivit överklagade och därmed framflyttade, lågt bostadsbyggande på grund av krisen i Europa och avsaknaden av större infrastrukturprojekt. Och det finns ingen ljusning i sikte under 2012.

Byggbolagen har agerat genom att säga upp folk. Under de senaste två månaderna har cirka 100 byggnadsarbetare fått lappen i Kalmarområdet. OG Ohlsson, som är en stor lokal aktör, har nästan gjort sig av med hälften av de kollektivanställda.

– I första vändan i november var det tio som fick gå och nu i den andra är det tjugo som får gå hem, säger snickaren Bengt-Olof Berg som just nu arbetar på ett bostadsbygge i Kalmar.

Även andra lokala företag och de större rikstäckande byggbolagen har varslat om uppsägningar. Bengt-Olof Berg är dyster när han beskriver stämningen i bygglaget.

– Det finns en oro för hur det ska utveckla sig. De flesta har hus och familj och räkningarna slutar inte att komma för dem som blir arbetslösa. Och alla vet ju att det kommer in betydligt mindre belopp på kontot för dem som inte har jobb.

På OG Ohlsson brukar man försöka låna ut byggnadsarbetare till andra företag vid tillfälliga dippar. Men det är omöjligt nu när det är dåligt för alla. I stället har byggbolaget tvingats varsla snickare med trettio års erfarenhet från byggbranschen.

Byggnads i region Småland/Blekinge träffade nyligen kommunen i Kalmar för att diskutera satsningar på arbetsmarknadsutbildning och för att försöka få dem att tidigarelägga en del planerade projekt.

Men det är inte nattsvart i hela regionen. Längre in från kusten – upp mot Jönköping – ser det något bättre ut. Men även där har byggandet minskat i omfattning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hetast i Bygg-Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig