info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V39

Hårda slaget mot byggjobben – oroväckande trend

Byggbolagens planer på att anställa vänder nu ner för första gången på fem år.

Foto: Mostphotos

Konjunkturen i byggsektorn håller på att svalna av. Efter flera år av hög aktivitet i branschen ligger produktionen nu nära en nivå som beskrivs som normal. Aktiviteten i branschen är nu den lägsta sedan juli 2013. En huvudanledning till försämringen är att bostadsbyggandet tappat rejält.

I dagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet rapporterar byggbolagen om en nedgång när det gäller antalet anställda. Något som gäller företag med inriktning mot husbyggnation. De som sysslar mest med anläggning visar däremot upp en viss ökning av sysselsättningen.

Läs också Dystra oktobersiffror – sex större byggbolag i konkurs

Som ett resultat av den svagare utvecklingen uppger nu allt färre byggföretag att brist på arbetskraft är det främsta hindret för ökat byggande. Istället ökar andelen som menar att för få byggprojekt börjar bli ett problem.

Förväntningarna inför vintermånaderna är något mer dämpad än tidigare. Här är det framförallt husbyggarna som är pessimistiska och tror på minskat byggande. I anläggarnas spåkula ser det annorlunda ut. De tror på en ökad produktion framöver.

Med tanke på att husbyggarna ser en sämre marknad så räknar de med att sysselsättning minskar de närmaste månaderna. Att bygga bostäder kräver mycket folk och vid en nedgång där är det svårt att flytta över anställda till anläggningssidan.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop