info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förhandlingar om varsel på NCC – så många kan få gå

NCC har inlett diskussioner om uppsägningar med facken. Totalt riskerar 130 att bli av med jobbet.

Foto: Mostphotos

Byggjätten NCC har inlett förhandlingar med facken om övertalighet på hus- och bostadssidan gällande Stockholmsmarknaden. Enligt företaget omfattas 60 tjänstemän och 70 yrkesarbetare. Diskussionerna mellan bolaget och facken är precis påbörjade.

Orsaken till varslen är en svagare bostadsmarknad och att NCC inte fått in tillräckligt många projekt.

Läs också NCC om förlusten: ”Ytterst begränsad effekt på jobben”

– Bostadsmarknaden i Stockholm har försvagats väldigt mycket och där har vår sysselsättning minskat. Sedan har vi fått en ökad konkurrens på den kommersiella sidan vilket har gjort att vi inte har tagit hem så många ordrar som vi hade planerat för, vilket minskar sysselsättningen även där, säger Charlotte Thelm, divisionschef på NCC Building Stockholm/Uppsala.

De som omfattas av förhandlingarna är anställda på Building Bostad Stockholm och Building Hus Stockholm. Totalt är det alltså 130 som riskerar att varslas om uppsägning. De två affärsområdena har idag 650 anställda.

NCC har haft det motigt under det senaste året. Flera ekonomiska bakslag har drabbat företaget. Främst har det handlat om problem i Norge. Så sent som den 16 oktober i år gick företaget ut och varnade för ytterligare förluster. Den här gången handlade det om kostnader på 1 565 miljoner kronor. Orsakerna var flera. Bland annat avsättningar för tvister och garantier, omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter samt nedskrivningar.

I samband med att bolaget redovisade ytterligare förluster svarade NCC:s presschef Anna Trane i Byggnadsarbetaren på frågan om vad som skulle hända med jobben på sikt. Så här sa hon då:

– Generellt har vi ett rekryteringsbehov. Det kan bli någon effekt på anställningarna, men den blir i så fall ytterst begränsad. Jag kan inte gå in på några siffror nu, det är för tidigt att säga. Men det här handlar inte om att en massa människor kommer att få gå.

Läs också Förlustlarm från NCC – bolaget fimpar verksamheter

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förhandlingar om varsel på NCC – så många kan få gå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig