info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Förlustlarm från NCC – bolaget fimpar verksamheter

Efter ett extrainsatt styrelsemöte i går kväll släppte NCC ett pressmeddelande om förluster på sammanlagt 1 565 miljoner. Samtidigt lade ledningen fram ett åtgärdsprogram.

Foto: Cenneth Niklasson

NCC har presenterat ett preliminärt ekonomiskt resultat för årets tredje kvartal. Egentligen skulle siffrorna lagts fram den 25 oktober, men bolaget släpper alltså kvartalsrapporten redan nu. Dels beroende på de stora förlusterna, dels på att företaget idag har en kapitalmarknadsträff.

Siffrorna för de tredje kvartalet är nattsvarta. Rörelseresultatet beräknas landa på minus 1 108 miljoner kronor. Huvudorsaken till förlusten är att vissa projekt inte går ihop. Det handlar om avsättningar för tvister och garantier, omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter samt nedskrivningar. Något som kostar bolaget 1 565 miljoner kronor under kvartalet. Beslutet om omvärderingen av bolagets verksamhet togs igår kväll under ett extra styrelsemöte i NCC.

Läs också NCC lönedumpar: "Har skett systematiskt och medvetet"

Aktiemarknaden straffade bolagets aktie hårt när börsen öppnade klockan 09:00. Ett par minuter efter nio hade den backat med 13 procent. Aktien återhämtade sig dock under förmiddagen och var 5 procent ner efter lunch.

NCC ska nu sätta in en mängd åtgärder för att vända trenden. Bland annat ska verksamheter som går dåligt kapas bort.

– Nu sänker vi risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning, avvecklar vissa olönsamma verksamheter och fokuserar på NCC:s friska kärnverksamhet som finns inom samtliga affärsområden och länder, säger Tomas Carlsson, koncernchef på NCC.

Bolaget har redan påbörjat processen för att vända den negativa utvecklingen. Åtgärderna innebär i korthet att:

  • Avyttra och lägga ner olönsam verksamhet som exempelvis division Road Service inom affärsområde Infrastructure.
  • Även en del mindre verksamheter inom affärsområdet Industry samt vissa utvecklingsfastigheter inom affärsområdet Property Development ska avvecklas.
  • Turn-around planer för anläggningsverksamheten i Norge samt för affärsområdet Building Nordics.
  • Förstärkt organisation med nyrekryteringar på nyckelpositioner, utbildningsinsatser och utveckling av styrning och uppföljningsprocesser för att åstadkomma generell förbättring.
  • En förstärkt process för riskvärdering av projekt.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC