info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

NCC lönedumpar: "Har skett systematiskt och medvetet"

Byggnadsarbetaren kan avslöja att NCC underlåtit att betala polska arbetare en rad avtalsenliga ersättningar genom sitt bemanningsbolag NCC Montage. "Systematisk lönedumpning", menar Byggnads.

NCC:s polska bemanningsbolag har uppdrag i hela Sverige och har runt 350 anställda. Foto: NCC

Företaget NCC Montage har underlåtit att betala ut en rad avtalsenliga ersättningar. Det handlar om ackordsöverskott, arbetstidsförkortning och helglön. Bolaget har undanhållit polska byggnadsarbetare i Skåne miljontals kronor, enligt Byggnads.

– Lönedumpningen har skett både systematiskt och medvetet, säger Johan Dahlberg, ombudsman på Byggnads Skåne. Vi talar om NCC, ett stort bolag med hög svansföring som säger att de följer alla regler och avtal. Det gör det ännu värre. Så här ska det inte gå till.

Läs också Polska arbetarna på NCC: "Vi känner oss lurade"

NCC Montage är NCC:s eget bemanningsbolag som hyr ut byggnadsarbetare till olika NCC-byggen i Norden, främst Sverige. Syftet är att sänka kostnaderna och minska riskerna. De bemanningsanställda täcker upp vid arbetstoppar och bidrar med särskild kompetens, enligt NCC. Företaget har sitt säte i Warszawa och har vuxit snabbt sedan bildandet 2015. Antalet anställda har ökat till hundratals på bara några år.

I flera tidningsartiklar har NCC Montage sagt att anställningsvillkoren följer svenska kollektivavtal. Byggnadsarbetaren kan avslöja att det inte stämmer. Vi har tagit del av lönespecifikationer, mejl och vittnesmål som visar att anställda på NCC Montage inte har fått överenskomna ersättningar för helglön, ackordsöverskott och arbetstidsförkortning.

– Jag känner mig lurad, någon tjänar ju på mitt arbete, säger snickaren Tomasz, en av flera berörda som tidningen Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med.

Något ackordsöverskott har han aldrig fått under tiden han har jobbat i Skåne, trots att han har ingått i ackordet på alla arbetsplatser han varit på. Tomasz har bland annat varit med och byggt tingsrätten i Lund och en kommunal skola i Trelleborg.

De polska byggnadsarbetarna är tillsvidareanställda och betalar skatt i Sverige. NCC Montage är medlem i arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier och har därigenom kollektivavtal med Byggnads. Ersättningarna står svart på vitt i Byggavtalet.

Läs också Förlustlarm från NCC – bolaget fimpar verksamheter

– Detta är självklarheter för svenska byggnadsarbetare. Men hade vi inte börjat driva ärendet så hade NCC tjänat dessa pengar, säger ombudsmannen Johan Dahlberg.

NCC Montage tar också ut hyra för boendet i Sverige. 3 000 kronor per person och månad dras direkt från de polska arbetarnas lön, enligt lönespecifikationer vi har tagit del av. Men något traktamente har de inte fått, trots att det stadgas i Byggavtalet.

Nu har Byggnads tagit frågan till förhandlingsbordet. En första lokal förhandling hölls i början av juni. Parterna kom inte överens och ska träffas igen i augusti.

Tomasz är ett fingerat namn.

Det kräver Byggnads

Totalt 3,3 miljoner kronor, varav 1,5 miljoner kronor för uteblivna ackordsöverskott, 1,1 miljoner kronor för utebliven helglön och 700 000 kronor för utebliven arbetstidsförkortning. Bedömningen baseras på 50 personer som i två års tid arbetat på fyra byggen i Skåne.

Kristian Borg
Annons
EHRAB 250×600 v48c
EHRAB 250×600 v48a
EHRAB 250×600 v48b

Du läser: NCC lönedumpar: "Har skett systematiskt och medvetet"