info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Svag ljusning för byggsektorn – raset bromsar in

Efter ett 2018 där många byggbolag blivit allt mer skeptiska ser läget nu ut att stabiliseras i början av det nya året.

Efter motvind under stora delar av 2018 ser det nu något bättre ut för byggkonjunkturen Foto: Mostphotos

För byggbranschen var förra året en utmaning. Det gäller främst för byggbolag som är inriktade mot att bygga bostäder. Produktionen av lägenheter har fallit kraftig i vissa delar av landet under året. Värst har nedgången varit i Stockholm där volymerna har halverats. Även Örebro har drabbats hårt.

Den lägre bostadsproduktionen har slagit igenom i Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer. I början av året såg det hyfsat ut men efter semestern blev byggföretagen allt mer pessimistiska.  Andelen företag som hade planer på att anställa färre började öka. Samtidigt rapporterade fler om svårigheter att få ihop finansiering till olika projekt.

Läs också Hårda slaget mot byggjobben – oroväckande trend

Men efter höst med stadigt försämrad konjunktur kommer nu en del positiva signaler. Konjunkturinstitutets senaste barometer visar att orderstockarna fylldes på under slutet av året och ligger nu på en nivå som är något starkare än normalt. Byggandet förväntas därmed öka något framöver. Även trenden när det gäller viljan att anställa ser något bättre ut. Antalet företag som tror på färre anställda minskar. Som helhet räknar branschen nu med oförändrad sysselsättning under början av 2019.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC