info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här punktmarkeras byggbranschen: "Vi jobbar stenhårt"

Arbetstillfällena i Norrland ökar i rekordfart. Industriboomen i norr lockar dock till sig många oseriösa företag. Nu samarbetar hela nio olika myndigheter för att stoppa fusket.

Myndigheterna samarbetar för att stoppa kriminella företag från att etablera sig. Foto: Mostphotos/Northvolt Labs

I somras startade Sveriges två första center mot arbetslivskriminalitet, AKC, i Umeå och Göteborg. Under 2023 ska ytterligare fem stycken dra igång, något Byggnadsarbetaren berättat om tidigare.

Det finns en anledning till att det första startade i just Umeå. I norra Sverige sker en samhällsförvandling i raketfart. I städer som till exempel Kiruna, Boden och Skellefteå skapas mängder med nya arbetstillfällen. Att stoppa fusket i byggbranschen anses vara en viktig nöt att knäcka för AKC.

Läs också Nu öppnar första krimcentret – så ska byggbrottslingar få det tuffare

– Byggbranschen har ett stort fokus hos oss. Vi jobbar stenhårt för att komma åt arbetslivskriminaliteten. Ett av våra fokus är nya byggetableringar, säger poliskommissarien Ola Strömberg som arbetar i AKC-gruppen.

Hur jobbar ni för att göra detta?

– Vi går både på tips från allmänheten och på egna underrättelser. Vi far inte runt helt i blindo utan pekar ut olika riskföretag.

Ola Strömberg, poliskommissarie. Foto: Privat

Förutom polisen ingår åtta andra myndigheter i samarbetet, bland annat Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Enligt Ola Strömberg är det här ett sätt att få ut mesta möjliga resultat.

– Tillsammans blir vi starkare, än som enskilda myndigheter. Det här är ingen dagslända. Svenska myndigheter måste samarbeta mer för att få bättre kontroll. Vi ser stora möjligheter med det här arbetssättet.

Läs också Här är galna byggboomen i norr – projekt för projekt

Den arbetsplatsinspektion som troligtvis sticker ut mest är insatsen på Northwolts industriområde förra våren, där bland annat ett 40-tal poliser medverkade och totalt 14 arbetare saknade arbetstillstånd. Några månader efter inspektionen beslutade Northvolt att korta ner kedjorna av underentreprenörer på sina fabriksbyggen. I fortsättningen ska det vara max två led, något Byggnadsarbetaren skrivit om.

Utredningen mot de ansvariga byggföretagen pågår fortfarande.

– Den inspektionen fick mycket uppmärksamhet. Samtidigt är det just sådana här typer av insatser vi genomför kontinuerligt.

Hur fungerar samarbetet mellan alla olika myndigheter?

– Vi har kommit en bra bit på väg sedan starten i somras. Det ska vara schyssta förhållanden på arbetsplatserna. Allt från att betala skatt till att ingen får exploatera arbetskraft. Som jag ser det går vårt arbete väldigt bra.

Senaste arbetsplatsinspektionen

Arbetsplatsinspektioner i Luleå, Boden och Piteå 22-23 februari 2023 resulterade bland annat i:

Flera olika byggföretag och restauranger kontrollerades. Totalt genomfördes 37 inre utlänningskontroller och två personer som saknade tillstånd att arbeta i Sverige hittades.

Både arbetstagarna och deras arbetsgivare är nu misstänkta för brott mot utlänningslagen.

Arbetsmiljöverket kontrollerade 18 byggarbetsplatser.

Det upptäcktes farlig arbetsmiljö i form av bristande fallskydd och ställningar, men även kemiska risker i form av hälsofarligt damm och kemikalier som arbetarna exponerades för. Arbetsmiljöverket fann även utländsk arbetskraft som inte var anmälda i utstationeringsregistret.

Källa: Polisen

Fakta: Exempel på byggboomen i norr

Skellefteå: Northvolt har byggt en stor batterifabrik.

Kiruna/Malmberget: Gruvbolaget LKAB ställer om till fossilfri produktion av järn och järnsvamp.

Boden: Ett nytt vätgasdrivet stålverk ska byggas.

Myndigheterna som samarbetar

Polisen
Arbetsförmedlingen
Arbetsmiljöverket
Ekobrottsmyndigheten
Försäkringskassan
Jämställdhetsmyndigheten
Migrationsverket
Skatteverket
Åklagarmyndigheten

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här punktmarkeras byggbranschen: "Vi jobbar stenhårt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig