info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu öppnar första krimcentret – så ska byggbrottslingar få det tuffare

Polishusen i Umeå och Göteborg blir först ut med center mot arbetslivskriminalitet.
Just nu pågår jobbet att styra upp verksamheten. "Få ännu mer spets".

Kontroll på ett bygge. Foto: Arbetsmiljöverket

Under juni månad ska två av de nya centren mot arbetslivskriminalitet dra igång. Umeå och Göteborg blir pilotverksamheter och ska följas av ytterligare fem krimcenter fram till slutet på 2023.

Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, leder förberedelserna och samordningen av de nio myndigheterna.

– Det pågår ett intensivt arbete med att frigöra de nödvändiga lokalytorna på polishusen som gör det möjligt för oss att flytta in. Samtidigt jobbar vi fram en ny gemensam struktur för arbetet för att vi tillsammans ska kunna leverera så mycket som möjligt, säger han.

Varför har ni valt att börja just i Umeå och Göteborg?

– Umeå och Norrland är ett enormt expansivt område med stora satsningar på infrastruktur och industri och där är vi ute och gör många besök, säger Arne Alfredsson.

Göteborg valdes för att det är nära till Mölndal där samordningen och ledningen för Arbetsmiljöverkets verksamhet mot arbetslivskriminalitet håller till. Då kan man snabbt vid behov justera i organisationen.

Allt handlar om att få bukt med företag som skor sig genom kriminella upplägg och allt det för med sig i form av utnyttjade arbetare och seriösa företag som slås ut.

De nya centren startar på uppdrag av regeringen och med norska ”a-krim center” som förebild.

– Man ska se centren som ett nav för myndigheterna när det gäller planering, genomförande och uppföljning av gemensamma aktiviteter med fokus på myndighetsgemensamma kontroller. Bland annat är det där vi utifrån gällande sekretessregler utbyter information om vilka företag och organisationer som är besöksvärda och beslutar om gemensamma insatser, säger Arne Alfredsson.

Arne Alfredsson, Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket

Sedan 2018 har över 7 000 kontroller gjorts gemensamt av myndigheter på olika arbetsplatser. Nu ska kontrollerna utökas, bli fler och nå fler platser. På centren ska totalt nio olika myndigheter samarbeta. Det startar med Arbetsförmedlingen, Skatteverket och polisen och därefter ansluter sig fler efterhand.

– Vi från Arbetsmiljöverket kommer inte att ha särskilt mycket folk på centren, åtminstone inte inledningsvis. Vissa myndigheter kommer dock kanske att ha permanent bemanning där. Från vår sida är det i stort sett samma människor som kommer att vara där som är ute i fält och gör kontrollerna, säger Arne Alfredsson.

Samtliga nya center kommer att ligga i polishusen i respektive stad. På så sätt kan man samarbeta med de regionala underättelsecenter som redan jobbar på regeringens uppdrag mot organiserad brottslighet.

– Då vi samlokaliserar oss får vi möjlighet att byta information med varandra, då kan vi i än högre utsträckning rikta blicken på arbetsplatser där vi verkligen behöver vara. Det är inte så att vi sprungit på fel arbetsställen tidigare, för vi hittar brister på i stort sett varenda arbetsställe, men genom den här konstruktionen får vi ännu mer spets i vårt urval, säger Arne Alfredsson.

Den organiserade brottsligheten använder företag som sitt brottsverktyg

Vad kommer byggnadsarbetarna ute att märka av ert arbete?
– Det är inte säkert de märker så mycket mer än att vi kommer att göra fler myndighetsgemensamma kontroller. Den organiserade brottsligheten använder företag som sitt brottsverktyg för att komma åt möjligheten till bidrag och mycket annat. Vi riktar därför redan vår verksamhet mot företagen och ökar nu insatserna.

Ett ständigt problem i samarbetet mellan myndigheter har varit att sekretessregler hindrat myndigheterna att dela olika uppgifter. En statlig utredning ser just nu över frågan.

Vissa lättnader har skett. Från första maj i år omfattas bland annat  Arbetsmiljöverket av en lag om uppgiftsskyldighet vid samverkan mot organiserad brottslighet. Det gör det lättare att dela och ta emot uppgifter om företag där man misstänker att det förekommer.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu öppnar första krimcentret – så ska byggbrottslingar få det tuffare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig