info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter skandalerna – nu ändrar sig Northvolt

Olagliga arbetare, brott mot arbetstidsregler och andra brister. Nu tänker batteritillverkaren Northvolt få ordning på sina byggen, tillsammans med Byggnads. Lösningen: färre underentreprenörer.

Byggnadsarbetaren har i flera artiklar berättat om problemen på Northvolts bygge av batterifabriken i Skellefteå. Det har handlat om avtalslösa företag, brott mot utlänningslagen, arbetstidsregler och brister i personalliggare. Vid en myndighetskontroll i november förra året fick till exempel 12 av 49 kontrollerade byggnadsarbetare avvisningsbeslut.

Kedjor av underentreprenörer gör det ofta lättare för kriminella företag att ta sig in på ett bygge. Det är därför Northvolt nu – vid de nya byggena av fabriker i Göteborg och Borlänge – inte kommer att tillåta mer än två led i entreprenörskedjorna. Det hela är ett samarbete med Byggnads.

Läs också Flera avtalslösa företag på Northvolt – Byggnads får inte förhandla

”När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet”, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar till TT.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är nöjd över att man fått till överenskommelsen med Northvolt. Han skriver:

”Det här är ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt. Och ett stort steg framåt för att rensa upp i branschen. Att en så stor aktör så tydligt vill ta ansvar och samarbeta för att säkerställa goda villkor på sina arbetsplatser hör inte till vanligheterna”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter skandalerna – nu ändrar sig Northvolt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig