info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter razzian på Northvolt – 12 avvisningsbeslut: "Stor del saknade tillstånd"

Brott mot utlänningslagen, arbetstidsregler och brister i personalliggare. Av 49 kontrollerade byggnadsarbetare så har 12 fått avvisningsbeslut. Det är några av resultaten efter myndighetskontrollen på batterifabriken i Skellefteå i går.

Fyra myndigheter slog igår till mot batterifabriken i Skellefteå. Bland annat hittades brott mot utlänningslagen. Foto: Erland Segerstedt/TT

Det var igår vid åttatiden på morgonen som fyra myndigheter slog till i en gemensam aktion mot Northvolts bygge av batterifabriken i Skellefteå. På plats var Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Polisen och Jämställdhetsmyndigheten. De stannade på platsen långt in på eftermiddagen. Målet var att motverka utnyttjandet av arbetskraft genom människohandel och människoexploatering, granska ekonomisk brottslighet som slår mot välfärdssystemen och brott mot arbetsmiljölagstiftningen.

Och nu efter lunch lämnade de fyra myndigheterna en rapport från razzian. Det finns misstankar om brott mot utlänningslagen och brott mot arbetstidsreglerna samt brister i personalliggare.

Läs också Här plankar de in på omtalade bygget: ”Har inte hunnit få någon legitimation”

Polisen kontrollerade totalt 49 arbetstagare. För 14 av dem fanns det oklarheter kring deras arbetstillstånd i Sverige. De fick då genomgå en så kallad inre utlänningskontroll, vilket resulterade i 12 avvisningsbeslut. Tre av de 12 togs i förvar.

– En stor del av de som kontrollerades saknade rätt att arbeta på platsen, säger Jonas Hallbom, operativ samordnare på gränspolisen polisregion Nord till Byggnadsarbetaren.

Nästan 25 procent av de som ni granskade jobbade alltså olagligt. Kan man översätta den siffran till hela arbetsplatsen?

– Det kan jag inte spekulera någonting om.

Hur valde ni ut de arbetare som granskade. Var det slumpmässigt eller hade ni misstankar som pekad åt något speciellt håll?

Läs också Northvolt om fackets krav på avtal: ”Inget som är norm”

– Jag kan inte kommentera något om hur insatsen planerades och hur urvalet gick till, säger Jonas Hallbom.

Polisen kommer nu att upprätta brottsanmälningar för brott mot utlänningslagen i dessa fall. Myndigheten lämnar i detta läge inga uppgifter om vilka företag det gäller och vilken nationalitet de är på personerna som fått avvisningsbeslut.

Arbetsmiljöverket granskade sex företag ute på fabriksbygget. Inspektörerna hittade bland annat fallrisker och brott mot arbetstidsreglerna. Det fanns även utländska arbetare som inte var anmälda till utstationeringsregistret. Något annat som fick påpekande var att det fanns ohygieniska toalettutrymmen på bygget. Inspektionen kommer att leda till krav på åtgärder och två fall av sanktionsavgifter.

Skatteverket gjorde under razzian kontroller av personalliggare. Bland annat fanns det personer som var på arbetsplatsen som inte var inregistrerade för arbetspasset. Något som kommer innebära kontrollavgifter för de aktuella företagen.

Jämställdhetsmyndigheten granskade eventuell exploatering av människor. De fick kontakt med personer som de anser är nära gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering. Det var personer som rest till Sverige i tron att deras arbetsgivare fixat alla papper. Myndigheten skriver i rapporten att ”de drabbas nu av förlorad inkomst samt kostnad för hemresa. Risk finns att de åker hem fattigare än när de kom till Skellefteå.”

Läs också Tålamodet tryter på batteribygget: ”Kan bli stridsåtgärder”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter razzian på Northvolt – 12 avvisningsbeslut: "Stor del saknade tillstånd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig