info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Northvolt om fackets krav på avtal: ”Inget som är norm”

Byggnads har tröttnat på situationen bygget av batterifabriken i Skellefteå och hotar med stridsåtgärder. Northvolt svarar nu att det är fritt fram för facket att teckna avtal med vem de vill.

Nu svarar Northvolt på kritiken. "Att kräva kollektivavtal vid alla upphandlingar av bygg- och installationstjänster är inget som är norm bland privata företag", säger Anders Thor, Senior Manager, på Northvolt. Foto: Northvolt

Enligt byggfacken är läget på Northvolts fabriksbygge allt annat än bra. Så sent som igår gick de ut och larmade om dålig arbetsmiljö och dumpade löner. Något Byggnadsarbetaren skrev om här.

Byggnads menar att ett av grundproblemen är att det är svårt att teckna kollektivavtal.

Läs också Hon röjer vägen för byggets kriminella: ”Fattar inte hur hon kommer undan”

– Vi möter en väldigt stor skepticism och ovilja att teckna de här avtalen med oss, sa Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads, igår.

Anders Thor, Senior Manager, på Northvolt tycker att de från deras håll stöttat Byggnads när de vill förhandla med byggföretag om att teckna kollektivavtal. Det har även uppfattningen att facket lyckats väl.

– Vårt intryck är att Byggnads varit framgångsrika i de fall de har förhandlat, svarar Anders Thor via mejl.

På Byggnads verkar upplevelsen vara en annan. Förbundet gick i igår ut med att de inom kort kommer kalla flera företag på fabriksbygget till förhandlingar om att teckna kollektivavtal. Om de inte faller väl ut anser sig facket tvingade att ta nästa steg för att sätta press i förhandlingarna. Pierre Pettersson igen:

– Som jag ser det så måste vi ta till stridsåtgärder genom att lägga en blockad. Vi har haft samtal med Northvolt sedan i somras om alla bristerna på bygget och vi har sagt hela tiden att vi kommer ta till stridsåtgärder om det inte blir bättre. Det här är inget nytt för Northvolt.

Läs också Man saknas efter byggolycka: ”Föll i vattnet”

Anders Thor är medveten om att situationen.

Vad skulle en eventuell blockad innebära för bygget?

– Det vill vi inte spekulera i.

Byggnads vill att ni har som krav vid upphandlingar att jobbet går till företag som har kollektivavtal. Varför väljer ni inte följa det?

– Att kräva kollektivavtal vid alla upphandlingar av bygg- och installationstjänster är inget som är norm bland privata företag, och inte alls förekommande hos offentliga institutioner på grund av LOU (Lagen om offentlig upphandling). När vi analyserar det breda spektrumet av underleverantörer som behövs så framstår det som en mycket ansträngande administrativ att kräva av en mindre asiatisk specialist som kommer till bygget för att installera en maskindel, att denne först ska sätta sig i förhandlingar med Byggnads om kollektivavtal innan vi kan skriva kontrakt.

Northvolt vill i stället arbeta efter en modell där Byggnads själva väljer vilka företag som de vill teckna kollektivavtal med.

– Vårt samarbete med Byggnads innebär att i de fall de önskar förhandla om kollektivavtal med en underleverantör så kan vi stötta med information och kontaktvägar om det behövs.

Hur ser du på kritiken från facken när det gäller situationen på arbetsplatsen?

Vi känner generellt att vi har en god, rak och stundtals hjärtlig dialog med facken, även om vi förstår att medial opinionsbildning är en del av det fackliga arbetet.

Anders Thor säger också att det på en arbetsplats med 2 300 byggnadsarbetare tyvärr finns en risk att oseriösa företag kommer in på bygget.

– Om det händer är det viktigt att det uppmärksammas direkt och rapporteras så att situationen kan förbättras eller kontraktet brytas.

Vilket ansvar tar ni för byggnadsarbetarnas arbetsmiljö?

Vi är väldigt måna om att alla underleverantörer ska leva upp till sitt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar. Utöver att vi skriver in det i kontrakt och att det finns tydligt definierat i utstationeringsdirektivet, så genomför vi även skyddsronder och har en facklig dialog på nästintill daglig basis kring insatser som behöver göras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Northvolt om fackets krav på avtal: ”Inget som är norm”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig