info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här plankar de in på omtalade bygget: ”Har inte hunnit få någon legitimation”

Långa rader av byggnadsarbetare där flera går genom grinden och in på bygget med samma ID06-kort. Nu är det hela fångat på film.

SVT Västerbotten filmade när byggjobbare tar sig in på bygget utan att registrera sig som man ska. Foto: SVT

Det är SVT som varit på plats på Northvolts batterifabriksbygge i Skellefteå och filmat hur byggnadsarbetare släpper in varandra genom grindarna till storbygget. Du kan se filmen här.

– De bryter mot bestämmelserna, definitivt, säger Conny Svensson, Skatteverkets nationella samordnare till SVT.

Läs också Northvolt om fackets krav på avtal: ”Inget som är norm”

Enligt byggfacken har det under lång tid varit stora problem på arbetsplatsen. Det gäller bland annat arbetstider och dumpade löner. Byggnads menar också att de har haft svårt att teckna kollektivavtal med byggföretagen som är på plats.

Förbundet har även hotat med blockad om situationen inte blir bättre.

På batteribygget finns det nu cirka 2 400 byggnadsarbetare från cirka 50 länder. Totalt rör det sig om ungefär 250 företag. Samtliga arbetare som är på plats ska registreras i en personalliggare. Bland annat för att Skatteverket ska kunna utföra sina kontroller och undersöka om byggbolagen betalar skatter och avgifter.

– Jag uttrycker mig generellt, men det kan vara många konstigheter och oegentligheter som kan dölja sig bakom detta och risken är ju att man jobbar svart, menar Conny Svensson.

På Northvolt är man medvetna om att byggnadsarbetare fuskar sin in på arbetsplatsen. Anders Thor, Senior Manager på Northvolt menar att det inte är acceptabelt.

Läs också Tålamodet tryter på batteribygget: ”Kan bli stridsåtgärder”

– Vi har infört vakter som patrullerar området dygnet runt och de kontrollerar så att de som är där inne har legitimation, säger Anders Thor till SVT.

Anders Thor säger vidare att vakterna ibland tar folk inne på bygget utan giltig legitimation.

– Det har i regel handlat om tre olika saker. De finns registrerade i systemet men har inte hunnit få någon, de har haft legitimation men glömt förnya den eller så har de helt enkelt glömt att ta med den.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här plankar de in på omtalade bygget: ”Har inte hunnit få någon legitimation”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig