info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera avtalslösa företag på Northvolt – Byggnads får inte förhandla

Frustrationen stiger bland byggare och elektriker på det covid-19-drabbade bygget av batterifabriken. Flera avtalslösa företag arbetar på fabriksområdet men byggfacket får inte förhandla med byggherren Northvolt. De är beroende av att IF Metall förhandlar.

Här en bild från förra vintern. Då var bara ett femtiotal byggnadsarbetare på plats på bygget av den nya batterifabriken. Nu är det över 1 000. Foto: Patrick Degerman (Arkiv)

Byggnads vill granska vilka företag verksamma på bygget av batterifabriken i Skellefteå som saknar kollektivavtal. Men detta har hittills varit svårt eftersom IF Metall är det avtalsbärande fackförbundet och Northvolt väljer att förhandla enbart med dom.

– Vi vill ha ordning och reda på bygget och att alla ska ha kollektivavtal så att vi kan granska om arbetarna får sjuklön. Vi som rör oss på området och pratar med folk vet att det finns flera byggföretag som varken har kollektivavtal eller utstationeringsavtal, säger Pierre Klingstedt, Byggnads ombudsman.

Byggnads och Elektrikerna uppskattar att det rör sig om kanske 100-300 arbetare som just nu arbetar i utländska företag utan avtal.

– Eftersom vi inte får förhandla med Northvolt, kan det inte redas ut. Vi har slagits för detta, men kommer ingenstans.

IF Metalls lokale ombudsman Johan Bergström bekräftar att industrifacket är det enda fackförbund som Northvolt väljer att förhandla med. Bergström vet inte exakt vilka företag som saknar avtal men namnger ett multinationellt franskt storbolag som anlitar en kedja av underentreprenörer.

– De bygger en speciell sektion: sätter upp väggar, drar ventilation, rör och har totalentreprenaden. Det kan handla om 50-100 personer i underentreprenörskedjan och Byggnads misstänker att företaget saknar avtal och de har mer koll än vi eftersom de rör sig bland byggföretagen.

Varför ställer ni inte krav att alla företag som är inne på siten ska ha avtal?

– Vi hade ett möte för ett par veckor sedan med Northvolt när det gäller detta. Företaget har lovat att ta fram listor på alla de företag som är inne på området och jobbar. När vi vet vilka företag som finns där, ska vi delge Byggnads som kan kolla om de har avtal.

Hur kommer det sig att ni inte begärde att Northvolt ska ställa kollektivavtal som krav i upphandlingsunderlagen?
– Vi diskuterade med Byggnads ordförande i regionen när arbetet på bygget drog igång för ett år sedan. I början var det bara stora svenska företag upphandlade och Byggnads har ju redan avtal med dem, så vi kom överens om att det inte fanns behov av att kräva detta av Northvolt vid den tidpunkten.

IF Metalls lokale ombudsman Johan Bergström. Foto: Privat

I höstas fick Byggnads och Elektrikerna signaler om att flera företag saknade avtal, varför tog ni inte tag i frågan då?

– Vi kontaktade Northvolt i höstas för att fråga om det stämmer. I december fick vi kontakt. Och vi hade nyligen ett nytt möte om detta. Från och med nu kommer Northvolt att ge oss listor på alla företagen, som Byggnads kommer att få ta del av. Northvolt har också i förhandlingarna med oss skrivit en principöverenskommelse om att det ska finnas krav på avtal i upphandlingsunderlagen i fortsättningen.

Men hur blir det med de upphandlingar som redan gjorts?
– Vi kan inte backa bandet. Men vi uppmanar Northvolt att, när listorna kommer fram, de i sin tur ska uppmana företagen att skriva avtal.

Fackförbunden försöker nu gemensamt diskutera hur avtalsskrivning ska lösas i framtiden, så att byggfacken, det vill säga Byggnads, Målarna och Elektrikerna får mer inflytande i relation till byggherren under byggtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera avtalslösa företag på Northvolt – Byggnads får inte förhandla

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig