info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Har inte tagit frågan på allvar"

Byggbranschen måste ta jämställdhetsfrågan på allvar och företagen börja anställa fler kvinnor. Det anser Christer Carlsson, ombudsman i Byggnads.

Också han känner igen bilden i rapporten ”Vara med i gänget?” som Byggnadsarbetaren skrivit om idag. Och han ser flera orsaker till att jämställdhetsarbetet gått långsamt framåt.
– En av de viktigaste orsakerna är att byggbranschen inte tagit frågan på verkligt allvar, säger Christer Carlsson, som jobbar med yrkesutbildningsfrågor på Byggnads.
Viktiga orsaker är också jargong och stämning på arbetsplatserna, menar han, i kombination med att företagen inte anställer kvinnor som de borde.
– Jag upplever det som ett jätteproblem att företagen inte vågar anställa kvinnor och dessutom tror jag att de kvinnor som anställs får dålig stöttning, säger han.

Omedvetenhet

Han menar att det finns en stor omedvetenhet i skolan och tycker det är viktigt att yrkeslärarna tar sin del av ansvaret för mer jämställda utbildningar. Att de som förebilder är viktiga både för tjejer och killar. I ett lag med starka normer kan även killar råka illa ut, till exempel män som är homosexuella.
Men egentligen, menar Christer Carlsson, startar problemen redan före gymnasiet. Han har hört exempel på yrkesvägledare som avråder tjejer från att välja byggyrken.

Men vad gör Byggnads åt problemet?

– Vi gör faktiskt mycket. Vi har ett aktivt, kvinnligt nätverk som vi stöttar och jag driver frågan i Byggyrkesnämnden, BYN. Där har vi antagit ett målprogram och ska jobba med ett projekt för att ta in och stärka kvinnorna, säger Christer Carlsson.
I BYN representerar Lars Tullstedt, arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier.
Han tycker att det är ett stort problem att kvinnor är underrepresenterade i branschen
– Och eftersom vi har så få kvinnor innan, så är det svårt få nya som söker sig hit.

Men vad gör ni för att kvinnorna ska bli fler?

-Vi har till exempel fått signaler om att det är svårare för kvinnor att få praktikplatser. Nu ska vi kartlägga problemet och om det är så måste vi göra något åt det. Vi arbetar också med dessa frågor inom ramen för byggutbildningen, säger han.

Det har skett en viss ökning av Byggnads kvinnliga medlemmar Idag är de 770. En större andel arbetar i hantverksyrken än tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Har inte tagit frågan på allvar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig