info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här får byggbolagets bodar solceller – kan bli standard

Solceller på taket ska ge el för att värma bodar och brygga kaffe i Skanskas bodar vid Slussen. Förhoppningen är att lösningen ska växa och användas överallt.

Solcellerna är egentligen för tunga för bodtaken. Därför vilar de på speciella ramar. Foto: Skanska/Kristoffer Marchi

70 kvadratmeter solceller är installerade på taken till byggbodarna som ligger på en pråm vid Munkbron i Stockholm. Byggnadsarbetarna som håller till där jobbar vid det stora Slussenprojektet. Just nu pågår inkoppling av elen och om någon vecka ska solcellerna vara ihopkopplade med elnätet och börja ge ström för värme och kaffe i bodarna.
– Vi sätter ju solceller på alla våra egenutvecklade bostadsrätter och kommersiella fastigheter så varför inte göra det också under byggtiden? säger Bertil Rosquist som jobbar med hållbar affärsutveckling på Skanska

Hittills har all el till bodarna kommit från elnätet.
– Men i fortsättningen, då solen lyser, tar man helt enkelt mindre el från nätet och mer från solcellerna, säger Bertil Rosquist.

Men tanken är också att utvärdera hur ett tänkt batterilager i systemet kan användas för att få bästa möjliga energianvändning.

Om allt går bra ska tekniken kunna användas som standard på Skanskas bodetableringar och även rekommenderas för bostadsrättsföreningar. Totalt har byggbolaget cirka 3 000 bodar ute.

För projektet består inte bara av solceller utan av ett helt energisystem. Solcellerna kompletteras med en omvandlare av el, Energy Hub, som gör om likström till växelström. Alla solceller på tak har likström medan själva elsystemet har växelström. Den kan också flytta el mellan faser vilket är viktigt för att bland annat hindra överbelastning och därmed undvika strömavbrott.

Det är tänkt att systemet i framtiden också ska kompletteras med ett batteri som ska kunna lagra el både från nätet och från solcellerna. Denna energi  kan användas på respektive anläggning då belastningen är om högst eller säljas till Svenska kraftnät då det svenska elsystemet har toppar i förbrukningen.

Vad kommer det här systemet att betyda för er?
– Vi kommer inte att köpa lika mycket el från elnätet utan får en del gratis. Vi siktar också på att kunna använda mindre säkringar, vilket innebär att vi får en lägre abonnemangskostnad på elen. Energy Hub känner även av när det är blir effekttoppar och kan då flytta ström från en fas till en annan, så att vi kan hålla belastningen på en jämn nivå, säger Bertil Rosquist.

Han hoppas ha en första utvärdering klar av projektet efter sommaren.

Projektet finansieras bland annat med bidrag från Bra Miljövals investeringsfond. Det innebär att projektet stöds av Svenska Naturskyddsföreningen.

Tekniken till Energy Hub har tagits fram av bolaget FerroAmp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här får byggbolagets bodar solceller – kan bli standard

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig