info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är du INTE lika försäkrad – Stefan halkade på "fel" plats

Byggnadsarbetare utan bod drabbas hårt ekonomiskt om en olycka sker på lunchen. De får nämligen inte ersättning för inkomstbortfall fullt ut i jämförelse med de byggjobbare som har bodar att sitta i.

Foto: Privat, Mostphotos

De skilda villkoren kring hur man får ersättning från AFA Försäkring fick nyligen en blixtbelysning efter golvläggaren Stefan Anderssons olycka.

Stefan lägger golv och sätter kakel hos privatpersoner och åker ofta hem och äter på lunchen i samband med uppdragen på olika platser. Eftersom han ofta har korta uppdrag finns det alltså ingen bod att sitta och äta lunch i.

En dag när han ätit klart och lämnat sin bostad för att åka på nästa uppdrag, halkade han på en isfläck en meter från bilen. Han tog emot sig med handleden, som bröts. En stålskena opererades in i handleden och nu väntar en fyra månader lång sjukskrivning med tillhörande rehabilitering.

– Om jag hade halkat vid fikaboden efter lunchen på ett större bygge hade det betraktats som en arbetsskada och då hade jag fått ersättning fullt ut upp till den lön jag hade innan jag skadades, säger Stefan, som ringde Byggnadsarbetarens redaktion för att öka medvetenheten:

Vi är många inom byggservice som hamnar utanför försäkringen

– Jag vill hjälpa mina kollegor, alla golvläggare, VVS-are och andra hantverkare som åker runt som jag. Vi är många inom byggservice som hamnar utanför försäkringen och jag vill få i gång en diskussion om det här.

Enligt AFA, som utrett och beslutat om ersättning, är Stefans olycka i stället ett så kallat ”Färdolycksfall”.

Enligt villkoren i försäkringen ersätts inte inkomstförlusten på samma sätt som om han ätit lunch i arbetsgivarens bod. Stefan förlorar 5000 kronor varje månad på att försäkringen fungerar som den gör.

– Vi borde ha samma villkor vi som jobbar med kortare uppdrag, vi som som inte har tillgång till matplats på arbetsplatsen. Det här drabbar för övrigt alla löntagare som lämnar sin arbetsplats för att äta på någon restaurang, säger Stefan.

I dagsläget får Stefan sjukpenning från Försäkringskassan, och sen får han ut en mindre summa pengar från en annan del av AFA:s försäkringspaket, det som kallas AGS, arbetslivsgruppsjukförsäkring, motsvarande 12,5 procent av sjukpenningen.

Det hade blivit mer pengar för Stefan om han skadat sig i bilen än som nu, på en isfläck utanför. Foto: Mostphotos

Om Stefan i stället skadat handleden i bilen, hade trafikförsäkringen kickat in. Den ger ersättning för inkomstförlust upp till den lön man hade innan man skadat sig.

Viktigt att notera när det gäller färdolycksfall, är att det enbart är villkoren om inkomstförlust som skiljer sig åt. I övrigt gäller samma villkor, det vill säga ersättning för sveda och värk, kostnader för läkarvård, mediciner, kvarstående men, eventuell invaliditet med mera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är du INTE lika försäkrad – Stefan halkade på "fel" plats

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig