info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Glasarbetarkrav: hårdare tag mot byggift

Glasarbetarna i Byggnads är förbannade. De kräver bättre stöttning av arbetsmiljöinspektionen och facket för att förbättra arbetsmiljön så de slipper bli sjuka av de giftiga isocyanaterna som finns i bilglaslim.

Vid en rikskonferens för glasarbetare vittnade flera av dem om försök att stoppa jobb med isocyanater som är giftiga och bland annat finns i bilglaslim. De har lagt skyddsombudsstopp när arbetsplatserna inte följt härdplastföreskriftens regler.
– På min arbetsplats stoppade vi jobbet för att vi ville få dit ett utsug och att arbetsplatsen skulle skiljas av. Men sedan kom arbetsmiljöinspektionen och hävde stoppet och sa att det var okey att jobba som förut. Jag blev både förvånad och besviken, berättar Morgan Lindgren, glasarbetare från Örebro.

Sedan fick han kämpa själv för att få igenom förbättringarna och det lyckades till slut.
Samma erfarenhet har glasarbetaren Pierre Esbjörnsson från Malmö. De stoppade jobbet men fick sedan inte stöd av arbetsmiljöinspektionen. Till slut lyckades de lösa frågan själva.Deras arbetsgivare skaffade tre friskluftsmasker. En investering på 50 000-60 000 kronor.
– Det var dåligt att vi inte fick någon stöttning av arbetsmiljöinspektionen, säger Pierre Esbjörnsson.
– Men vad värre är; nu är våra företag okey, men vi måste konkurrera med skuttar som jobbar utan skydd och inte följer reglerna, och det sker utan att någon ingriper.

Han berättar att utsattheten för isocyanater är ett växande problem. Fler rutor i bilarna limmas och många rutor är av sämre kvalité vilket gör att de behöver bytas oftare.
På Morgan Lindgrens förslag beslöt konferensen att skriva till arbetsmiljöverket och påpeka problemen med tillsynen av isocyanater. En skrivelse ska också gå till LO med liknande budskap. Glasarbetarna vill också ha mera stöttning av Byggnads i dessa frågor, inte minst eftersom många jobbar på mindre företag och har svårt att driva frågorna själva. Byggnads centralt kommer att vända sig till arbetsmiljöverket och ta upp dessa frågor, sa arbetsmiljöombudsman Leif Wahll Larsson. Isocyanaterna och ackorden var de hetaste frågorna på konferensen som hölls på Rönneberga. Fler glasarbetare vill ha ackord och var besvikna över att fackets förhandlare inte lyckats ändra dagens regler som ger arbetsgivaren rätt att bestämma löneform.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Glasarbetarkrav: hårdare tag mot byggift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig