info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Forskare spår byggstrejk i vår

Avtalsrörelsen -07/ Strejk på bygget under vårens avtalsförhandlingar. Det är inte alls omöjligt, om man får tro forskaren Christer Törnqvist. Glödhet konjunktur men hittills bara blygsamma löneökningar bäddar för konflikt.

Alla Byggnads avtal med undantag för maskinentreprenörsavtalet går ut i vår.
Samtidigt är konjunkturen glödhet. Sysselsättning och antal arbetade timmar ökar, arbetslösheten sjunker och en klar majoritet av byggföretagen hävdar att arbetskraftsbrist är ett hinder för vidare expansion.

Men byggnadsarbetarnas löner har hittills inte riktigt hängt med i utvecklingen. Visserligen visade andra och tredje kvartalets lönestatistik från Byggnads att ökningstakten börjar sticka uppåt en aning, men sett över en längre period sticker inte ökningarna ut från resten av arbetsmarknaden.

Och det här är en grogrund för strejk, anser Christer Thörnqvist, arbetsmarknadsforskare vid Göteborgs Universitet.
– När arbetare i en bransch börjar känna att de inte får ut vad de borde kunna få, då ökar chanserna för strejk. Det är ett mycket tydligt historiskt samband, säger han.
Christer Thörnqvist anser att grogrunden för strejk på den svenska arbetsmarknaden inte varit så gynnsam sedan 1980.

Men Gunnar Ericson, Byggnads förhandlingschef, håller inte riktigt med om att risken för strejk under vårens avtalsförhandlingar är stor:
– Konflikt är inget vi spekulerar om i det här läget. Vi vill ha ett bra avtal som alla parter kan stå bakom, säger han.
Och motståndaren Bo Antoni, vd på Sveriges byggindustrier, är lika diplomatisk:
– Strejk är ingen bra metod att lösa konflikter på. Min förhoppning och tro är att vi ska klara av att prata med varandra, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Forskare spår byggstrejk i vår

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig