info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Företagens försvar när säkerheten brister: ”Vänner till kunden på taket”

Att strunta i fallskyddet innebär stora risker. Ändå försöker många bolag ursäkta sina misstag. Här är några av de senaste.

Foto: Mostphotos

”Det var en underentreprenör”

Två arbetstagare stod på en ställning som höll på att byggas 2018 på Åsögatan i Stockholm. Ett fast fallskydd saknades på utsidan. Arbetstagarna hade säkerhetssele på sig, men var inte förankrade med lina. Det fanns fallrisk även inåt och fallhöjden uppskattades till 12 meter.

Byggnadsställningsentreprenad i Stockholm AB invände att en underentreprenör gjorde jobbet. Men invändningen kom flera månader efter inspektionstillfället och ska inte ha nämnts vid telefonkontakter. Dessutom uppgav en arbetstagare vid inspektionen att just det aktuella bolaget var arbetsgivare.

Utfall: Byggnadsställningsentreprenad i Stockholm AB ska betala en sanktionsavgift på 45 000 kronor, slår en aktuell dom i förvaltningsrätten fast.

”Vänner på taket”

På en villa i Falun 2017 arbetade företaget med att plocka ner gamla takpannor. Fullständigt fallskydd saknades. När inspektören på plats informerade arbetsledaren om sitt ställningstagande löd svaret att de som befann sig på taket inte var anställda, utan vänner till kunden. De anställda var upptagna med att uppföra en arbetsställning.

Utfall: Bolaget bestred, men en aktuell dom slår fast att Från Golv till Tak i Leksand ska betala 42 800 kr i sanktionsavgift. Förvaltningsrätten konstaterar: ”På det fotografi som togs vid inspektionstillfället syns hur tre personer befinner sig på det aktuella villataket. I vart fall två av dessa är vuxna iförda svarta arbetsbyxor. I förgrunden på fotot syns också två fordon med dekalerna ’Från Golv till Tak i Leksand AB’.”

”Ställningen är bara 2 meter”

Vid en inspektion 2018 på Rådmansgatan i Stockholm såg Arbetsmiljöverket att byggnadsarbete utfördes utan fallskydd, trots en fallhöjd på 2 meter eller mer. Enligt företaget Ställning & Bygg Stockholm stod arbetstagaren på 1,5–1,8 meters höjd på en ställning som endast var 2 meter hög. Arbetsmiljöverkets inspektör, stödd av fotografier, bedömer fallhöjden till 2,5 meter.

Utfall: Ställning & Bygg Stockholm KB har gått i konkurs, men döms till att betala en sanktionsavgift om 43 600 kronor.

”Vi hann inte”

Tre arbetstagare renoverade en villa på Högmoravägen i Stockholm 2018 när Arbetsmiljöverket kom på besök. Arbetet utfördes utan fallskydd och personlig utrustning och ställningen var bristfällig. Bolaget menar att man ännu inte hade hunnit fått upp ställningen. ”Bolaget försöker följa de regler som finns men alla gör fel ibland. Att få en sanktionsavgift på över 40 000 kronor känns orimligt.”

Utfall: Förvaltningsrätten dömer Oxel Entreprenad AB att betala en sanktionsavgift om 41 400 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Företagens försvar när säkerheten brister: ”Vänner till kunden på taket”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig