info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Filippiner vann lönestrid

Efter ett halvårs försening ska 37 filippinska gästarbetare i Qatar slutligen få lön. Detta sedan landets arbetsmarknadsdepartement för ovanlighetens skull engagerat sig.

För den absoluta monarkin Qatar, som försöker diversifiera sin ekonomi och minska beroendet av gas och olja, skulle herrfotbolls-VM 2022 bli ett sätt att marknadsföra sig på den internationella scenen. Men hittills har arrangörskapet mestadels resulterat i svarta rubriker.

Slavliknande villkor
Villkoren för de hundratusentals gästarbetare som bygger arenor, infrastruktur och hotell är slavliknande, arbetsplatserna är livsfarliga och den internationella fackliga samorganisationen ITUC har beräknat att 7 000 byggarbetare kommer att mista livet innan det är dags för avspark.


LÄS MER:
De är två ljus i Qatars mörker
Arbetare i Qatar stöttas fackligt
”Fruktansvärda förhållanden”
Gästarbetare stämmer Fifa

Samtidigt har organisationer som Amnesty International dokumenterat de omfattande problemen med uteblivna löner. Något som slår hårt mot de migrantarbetare som ofta har skuldsatt sig för att resa till Qatar och försörjer familjer i hemländerna.
Nu rapporterar Bygg- och träarbetareinternationalen om hur 37 filippinska gästarbetare efter sex månader av förhandlingar lyckats få ut sina löner av byggföretaget Mercury Engineering. Det finns exempel på tidigare fall där migrantarbetare stämt sina arbetsgivare i qatariska domstolar och vunnit, men det unika med detta ärende är att landets eget arbetsmarknadsdepartement för första gången engagerat sig.

Fackföreningar förbjudna
Fackföreningar är förbjudna i Qatar och regimen har gjort mycket lite för att förbättra migrantarbetarnas situation, men ställde sig efter påtryckningar av Filippinernas ambassad samt Bygg- och träarbetareinternationalen bakom de 37 filippinska byggarnas krav.
‒ Det är positivt att företaget till slut tog sitt ansvar så att arbetarna får betalt för det jobb de utfört. Lönestölder försätter arbetarna och deras familjer i en extremt svår situation och ska aldrig tolereras, vare sig i Qatar eller någon annanstans, säger Bygg- och träarbetareinternationalens generalsekreterare Ambet Yuson i ett uttalande.
Totalt ska företaget nu betala ut drygt 2,7 miljoner svenska kronor till de 37 migrantarbetarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Filippiner vann lönestrid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig