info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fiberskivor: Byggnads efterlyser skadade

Näsblod, hosta och klåda har rapporterats efter att byggnadsarbetare jobbat med våtrums och fasadskivor med glasfiber. Nu ska riskerna med skivorna utredas på yrkesmedicin i  Örebro och Byggnads vill få kontakt med byggnadsarbetare som drabbats.

Trots tidigare larm fortsätter byggskivor för våtrum och fasad att orsaka näsblod hos landets byggnadsarbetare. De skadliga glasfiberskivorna används fortfarande på flera ställen i landet.  
– Vi är oroade och vill veta om fler har fått besvär efter att ha arbetat med skivorna, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads förbundskontor.
Det senaste året har nya våtrumsskivor börjat användas i byggbranschen. Den ena typen är gjord av glasfiber och gips och den andra av glasfiber och cement. Men byggnadsarbetare som jobbat med dem har fått besvär som näsblod, klåda och besvärande hosta.
Jörgen Eriksson säger att det är viktigt att nu få veta omfattningen av problemet.
Enligt produktbladen krävs en omfattande skyddsutrustning när man bearbetar skivorna. Många byggnadsarbetare saknar dock information om det.  
– Men det måste bli en lösning med andra skivor som är riskfria. Man ska inte behöva jobba med något där det krävs att man ser ut som en mångubbe, med andningsskydd och heltäckande klädsel. Det kan jag acceptera när man jobbar asbest och sanering, men absolut inte i något annat fall, säger Jörgen Eriksson.
Han har nu uppmanat alla skyddsombud att stoppa jobb om byggnadsarbetarna får besvär av de aktuella skivorna.

Några skivor som använts när byggnadsarbetarna fått besvär är Aquaboard, som är gjord av glasfiber och cement och Humidboard och Glasroc, som består av glasfiber och gips. Skivorna finns i olika utförande. De finns som fasadskivor, våtrumsskivor och våtrumsgolvskivor och de finns i en rad olika fabrikat.
Problemet med skivorna har uppmärksammats i Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd, BCA, där både Byggnads och byggarbetsgivarna ingår. Vid ett möte beslöts nyligen att uppdra åt yrkesmedicin i Örebro att undersöka fibrerna i skivorna.
– Vi vet hyggligt väl hur fiber i vanlig glasull fungerar. Men frågan är om fibern får andra egenskaper när den ingår i armering. Den skulle den teoretiskt sett kunna vara skrovligare så att den blir mer irriterande på hud och andningsvägar, säger Björn Samuelson, på BCA.
– Vi vill ha det här ordentligt utrett och vi vill inte gå över till att använda material som leder till hälsoproblem, säger han.
Tidigare har man i bland annat våtutrymmen och till fasader använt gipsskivor med kartong i. Men ett problem som uppmärksammats är att om fukt tränger in i skivorna finns risk att kartongen möglar. Bland annat därför har företagen valt andra material. Flera byggföretag arbetar nu för att hitta ersättningar efter att byggnadsarbetarna börjat rapportera om besvär.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fiberskivor: Byggnads efterlyser skadade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig