info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Får du välja verktygsmärke själv? – så svarar byggnadsarbetarna

För en del byggnadsarbetare är det självklart att få det märke som de vill ha på verktyget, för andra inte.
– Även om verktyget kostar lite mer, så kanske företaget sparar in det, säger snickaren Joakim Svensson, som inte själv får välja.

Snickaren Joakim Svenssons (tv) använder en skruvdragare av märket Bosch, men vill hellre ha en Festool. Betongarbetaren Alexander Westberg har fått den najomat, Max, som han vill ha. Foto: Privat

Får du bestämma märke när du ni ska få ett nytt verktyg på jobbet? Den frågan la vi ut i Byggnadsarbetarens FB-grupp ”Din lön på bygget” och fick svar från 206 personer.

Resultatet blev en knapp övervikt för ja-sidan. 117 svarade att de själva fick välja märke, 89 svarade nej.

Alexander Westberg får välja verktyg. Foto: Privat

Betongarbetaren Alexander Westberg är en av dem som svarade ja i enkäten. Han bygger just nu lägenheter i Linköping och har arbetat två månader på Åhlin & Ekerot Byggnads AB. Två gånger har han bett om nya verktyg den senaste tiden och fått vad han har velat. Det handlar om verktyg som han använder ofta, najtång och najomat.
– Jag ville ha en najtång Knipex, 300 mm lång. Företaget fick beställa den från någon leverantör, eftersom den inte fanns på lagret, säger Alexander Westberg.

När Alexander Westberg ville ha en najomat, en Max med dubbeltrådmatning, gick det också bra.
– Jag fick den samma dag, eftersom den fanns i förrådet, säger Alexander Westberg.

Vad betyder det att man får det märke som man vill ha?
– Det är ju det verktyg som jag är van vid och gillar att använda. Sedan vet jag ju också vilka verktyg som håller kvalité och vilka som man måste byta ut oftare.

Efter ett visst knorrande fick jag en ny

Har du exempel på något märke som du inte har varit nöjd med?

– På en arbetsplats fick jag ut en hovtång, som var Biltemas eget märke. Den slängde jag direkt och gick in till platsledningen och bad om en riktig najtång. Efter ett visst knorrande fick jag en ny.

Alexander Westberg har mestadels varit anställd på stora företag som exempelvis NCC och Svevia. Han tror att det finns en skillnad mellan små och stora företag.

– De mindre företagen har fler rabatter på ett speciellt märke, medan de större företagen har rabatter hos leverantörer och då kan vi ju välja lite olika märken.

Joakim Svensson får inte välja verktyg. Foto: Privat

Joakim Svensson arbetar som snickare på ett mindre företag, KA Project, i Norrköping. Företaget använder ofta ett och samma märke, Bosch, när det gäller exempelvis skruvdragare, cirkelsågar och automatskruvdragare.

– De är väl bra verktyg, men jag kanske vill ha andra verktyg ibland som gör jobbet lite smidigare och bättre. Men de verktygen kostar mer, säger Joakim Svensson.

Joakim Svensson har jobbat med Festools verktyg tidigare och tycker dessa verktyg är bra, exempelvis sänksågen och skruvdragaren.

– Festools sänksågar är bäst och skruvdragaren har fyra olika lägen på farten och vridmomenten. Det går att anpassa skruvdragen efter olika moment och batteriet räcker längre. Det är små detaljer som ändå gör skillnad, säger Joakim Svensson.

Skulle jobbet bli bättre med dessa verktyg?

– Med vissa verktyg skulle det bli bättre och i andra lägen skulle det inte spela någon större roll. Men om jag använder verktyg som gör jobbet effektivare, fortare och bättre, så finns det mycket tid att spara och det är något som gynnar företaget ekonomiskt. Även om verktyget kostar lite mer, så kanske man sparar in det.

På service och installationsföretaget Bravida finns det en rad olika yrkesgrupper som rörmokare, sprinklermontörer, ventilationsmontörer och elektriker.

Sedan flera år tillbaka finns det ett produktråd som består av en divisionschef, avdelningschefer och fackliga arbetstagarrepresentanter, bland annat från Byggnads. Produktrådet träffas fyra gånger per år och före mötena görs oftast enkäter med de anställda vad de tycker om olika märken när det gäller exempelvis verktyg och maskiner.

– Innan vi fattar beslut, så får vi en totalbild av produkten. Vi väger också in ekonomiska parametrar och arbetsmiljöaspekter. Sedan upphandlar jag de produkter som efterfrågas, säger Per Schutz, nordisk inköpschef på Bravida.

Ju bättre verktyg vi har, desto bättre montage

Hur tycker du att det fungerar?

– Jag tycker att vi har lyckats ganska bra. Fackets representant är med på mötena och vi försöker hålla en tät dialog, även utanför mötena. Det här ska vara en lösning som är bra för alla partner. Ju bättre verktyg vi har, desto bättre montage, säger Per Schutz.

Rörmokaren Göran Månsson, som har arbetat 15 år på Bravida, tycker att det fungerar bra med produktrådet.

– Tidigare var det mer styrt. Nu kan vi påverka mer och vi får köpa det som vi behöver, säger Göran Månsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Får du välja verktygsmärke själv? – så svarar byggnadsarbetarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig