info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackstyrelse får lönetillägg mot kongressens vilja

Som enda region inom Byggnads ger GävleDala ett lönetillägg för ledande befattningar. Lönetillägget infördes 2015 ‒ trots att kongressen 2014 röstat ned ett förslag om att införa just den sortens tillägg.

Under Byggnads kongress i juni 2014 klubbades den arvodesutredning som behandlade frågor om fackliga företrädares arvoden och extrainkomster från styrelseuppdrag. Men ett förslag stötte på patrull. Utredningen hade rekommenderat att ett lönetillägg på ”5‒10 procent av månadslön för ombudsmän” skulle införas för ledande befattningshavare i regionerna ‒ alltså ordföranden, kassören och den avtalsansvarige. Tommi Hakala, ombudsman från region Skåne, protesterade och fick med sig kongressen.
‒ Min grundtanke är att vi som ombudsmän är anställda i regionen. Sen kan vi också bli valda till vissa uppdrag i regionen, men de förändrar inte din roll som ombudsman som sådan. Incitamentet att bli ordförande, kassör eller avtalsansvarig ska inte vara en extra peng, det ska vara ett driv som grundar sig i en vilja att kunna påverka, säger han.

Lönetillägg i GävleDala

Trots beslutet införde Byggnads GävleDala lönetillägg för ledningen ett knappt år senare, i april 2015. Bakgrunden var att regionen valt en ny avtalsansvarig som enligt kollektivavtalets lönetrappa skulle komma att få lägre lön än de ombudsmän han i sin nya tjänst skulle arbetsleda.
‒ Styrelsen tyckte att den som leder och fördelar arbetet, som avtalsansvarige gör, borde ha samma eller högre lön än de som den fördelar arbetet åt, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads GävleDala.

3 790 kronor extra

Den nyvalde avtalsansvarige fick ett lönetillägg på 3 790 kronor per månad. Men han var inte ensam. Även kassören fick 3 790 kronor extra i månaden medan Kim Söderström själv fick ett lönetillägg på 4 388 kronor, enligt regionens egna siffror.
‒ Hela styrelsen, inte bara ledningen, satt och diskuterade det här. Det kallades ansvarstillägg och då tyckte styrelsen att det borde utgå även till de andra som har ett ansvar, säger Kim Söderström.
Diskuterade ni kongressens beslut från 2014, där förslaget att införa ett lönetillägg röstades ned?

‒ Det minns jag inte. På den tiden förde vi ju inte diskussionsprotokoll. Men det är mycket möjligt att det har diskuterats fram och tillbaka i de frågorna också.

Ensamma om modellen

Inklusive sociala avgifter kostar ledningens lönetillägg medlemmarna knappt 190 000 kronor per år. GävleDala är den enda region inom Byggnads som tillämpar denna modell men enligt Kim Söderström har han inte stött på några invändningar när han informerat uppåt i organisationen.
‒ Jag har ju lyft det i förbundsstyrelsen och vi har pratat med förbundsanställda, säger han.
Förbundssekreterare Patrik Östberg menar dock att lönetilläggets konstruktion aldrig har avhandlats centralt.
‒ Kim har säkert inte fel i att han har informerat, men vi har inte haft uppe den frågan i förbundsstyrelsen och diskuterat formellt om det är rätt eller fel hur man har gjort, säger han.

Ska stoppas i nytt avtal

Däremot är Patrik Östberg tydlig med att han vill sätta stopp för liknande konstruktioner i framtiden. Förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för Byggnads lokala ombudsmän ligger i startgroparna och målsättningen är att samma villkor ska gälla i alla regioner.
‒ Jag tycker att alla avvikelser från avtalet är fel. Det finns säkert gamla uppgörelser på olika håll men det är därför vi är tydliga med att vi ska ha ett normerande avtal. Det vill säga: det som inte står i avtalet ska heller inte finnas.
Det ligger i linje med den inställning som på kongressen 2014 fick Tommi Hakala att opponera sig mot arvodesutredningens förslag om lönetillägg.
‒ Min tanke var att det inte skulle förekomma, säger han. Det vi har som ledord i hela organisationen är ”medlemmen i fokus”. Då rimmar det illa med ett sådant monetärt incitament, utan det ska vara helt känslomässigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackstyrelse får lönetillägg mot kongressens vilja

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig