info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackliga rättigheter kränks i Europa: "Stater måste agera"

Antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot för sitt fackliga engagemang har ökat enligt färsk statistik.

Att få prata ihop sig med sina arbetskamrater och gemensamt ställa krav på sin arbetsgivare, kan tyckas självklart för oss i Norden. Men i många länder hotas de som försöker organisera sig i fackföreningar. I de värsta länderna i världen dödas människor som engagerar sig fackligt.

Världsfacket ITUC:s statistik från 2017 visar att det heller inte är självklart med fackliga rättigheter i vårt närområde. När ITUC samlar in information enligt FN-organet ILO:s kriterier, pekas även vissa europeiska länder ut. ITUC utgår från 97 olika faktorer enligt ILO:s kriterier. Sedan placerar man länderna på en femgradig skala där ett är bäst och fem är sämst.

Läs också Korruption bakom farliga VM-byggen: "Värre än slavarbete"

Polen, Spanien, England och Bulgarien finns på listan över länder där fackliga rättigheter ”regelbundet” kränks. Andra länder i Europa där fackliga rättigheter kränks ytterligare ett snäpp, är Rumänien och Bosnien-Herzegovina. Sämst i Europa när det gäller fackliga rättigheter är länderna Grekland, Ukraina, Vitryssland och Turkiet. Dessa länder ligger fyra, på den femgradiga skalan. De nordiska länderna ligger etta på listan, tillsammans med Italien, Österrike, Slovakien, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Irland.

Granskningen som ITUC gör varje år pekar mot en mycket farlig utveckling, skriver organisationen i ett pressmeddelande. I 59 länder förekommer massarresteringar av arbetstagare och antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65. Turkiet har seglat upp som ett världens tio mest otrygga länder för arbetstagare.

– Världens stater måste på allvar agera till stöd för arbetstagarna, säger Sharan Burrow, generalsekreterare i världsfacket ITUC.

Statistiken visar att den globala trenden med osäkra anställningar blir snabbt vanligare även i Europa och i välkända företag – allt fler riskerar att jobba under dåliga villkor.

Statistiken visar också att 81 procent av världens länder har kränkt rätten att förhandla kollektivt. 65 procent av länderna i världen har satt stopp för att arbetstagare ska kunna organisera sig fackligt.

Fakta

Här är världens värsta länder för arbetstagare:

  • Algeriet, Bangladesh, Kambodja, Colombia, Egypten
  • Guatemala, Kazakstan, Filippinerna, Saudiarabien, Turkiet
Så bedöms länderna:

Här är några av kriterierna som granskningen utgick ifrån:

  • Rätten att få bilda fackförening och vara med i en förening.
  • Rätten att välja fackliga företrädare.
  • Rätten att låta företrädaren förhandla för hela kollektivet.
  • Rätten att att strejka om arbetsförhållandena bryter mot kollektivavtal.
Nina Christensen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackliga rättigheter kränks i Europa: "Stater måste agera"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig