info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig framgång i EU

EU ska se över hur de sociala rättigheterna värnas för människor som skickas mellan EU-länder för att arbeta. Det gäller exempelvis byggnadsarbetare som tillfälligt jobbar i Sverige.

Nivån på de sociala rättigheterna för arbetare som skickas mellan EU-länder på jobb har varit mycket omdebatterad allt sedan den uppmärksammade Laval-domen. EU-domstolens dom innebar att Byggnads hade gått för långt då man krävde svenskt kollektivavtal för de lettiska arbetare som jobbade på ett skolbygge i Vaxholm 2004.

Facket vill ändra lagen

Den europeiska fackförbundsrörelsen har drivit krav på att det så kallade utstationeringsdirektivet, som domen utgick från, ska skrivas om. Nu har det åtminstone kommit besked om att tillämpningen av direktivet ska ses över.
Den svenska fackförbundsrörelsens gemensamma Brysselkontor skriver på sin hemsida att innebörden är att EU-domstolen ska få nya riktlinjer att följa vid framtida konflikter liknande Laval-målet, och att detta måste ses som en facklig framgång.

Mer exakt besked dröjer

Beskedet om den kommande översynen kom i förra veckan som en del av ett paket där EU-kommissionen presenterat tolv prioriterade handlingsområden som ska förstärka EUs inre marknad. En av punkterna innebär alltså att man ska förbättra tillämpningen av lagstiftningen för utstationering av arbetare, samt se till att sociala rättigheter då tillämpas. På presskonferensen där de tolv initiativen presenterades betonade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att EUs inre marknad måste vara utformad med respekt för de sociala rättigheterna.
Mer exakt besked om vad detta innebär för förändringar dröjer, EU ska nu jobba vidare med de tolv handlingsområdena.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig framgång i EU

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig