info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Facket måste jobba politiskt – och skryta mer”

Unga Byggare ska vara en blåslampa och ett verktyg för organisering. Det säger Cajsa Holmqvist, ny ordförande sedan i somras.

Byggnadsarbetaren möter en 27-årig snickare som tycker att facket visst ska vara politiskt. Och som redan tänker på pensionen.

Cajsa Holmqvist, ny ordförande för Unga byggare. Foto: Chris Anderson

Cajsa Holmqvist fick jobb direkt efter studenten 2015, som snickare på samma Blekingeföretag där hon gjort sin praktik under byggprogrammet.

– Jag har alltid sagt att jag ville jobba som snickare eller förskollärare. Men när jag skulle välja till gymnasiet så tänkte jag att snickare tjänar bättre och att jag i alla fall kunde göra det ett tag, säger hon.

– Och mamma sa ”kan du inte bli elektriker i stället, det är inte lika skitigt”, så det var också en sporre för att välja snickare.

Hon var fortfarande ny på jobbet när Byggnads drog igång sin ungdomssatsning Unga Byggare. När regionen bjöd in till ungdomsutbildning tackade hon ja.

– Det var kul att komma iväg och göra något annat för en gångs skull, säger Cajsa Holmqvist.

Första steget

Men ett möte ledde vidare till nästa. En utbildning till en annan. Cajsa Holmqvist hade aldrig någon facklig aha-upplevelse. I stället beskriver hon hur en insikt växte fram och slog rot.

– Det självklara snacket om att alla ska vara med i Byggnads för då är vi starkare, allt det hade jag fått förklarat för mig i skolan. Det höll jag med om, men det var inte förrän jag kom på central utbildning som jag riktigt förstod att vi faktiskt kan göra skillnad, både i Byggnads och i samhället i stort.

Egentligen ville Cajsa Holmqvist bara komma från jobbet en dag. Det slutade med en plats i förbundsstyrelsen. Foto: Chris Anderson

Efter att ha lett Unga Byggare Småland-Blekinge valdes Cajsa Holmqvist i somras till ordförande för hela ungdomsorganisationen. Därmed tog hon även plats i Byggnads förbundsstyrelse.

– Jag tror att det är viktigt att Unga Byggare finns som en liten falang, att det blir första steget in i Byggnads, säger Cajsa Holmqvist.

Blåslampa på förbundet

Samtidigt är ungdomsorganisationen betydligt mer än en inkörsport till tyngre fackligt engagemang. Sedan starten har Unga Byggare knuffat moderorganisationen framför sig i både ideologiska och strategiska frågor.

På frågan om Unga Byggare ska vara en pådrivare eller ett rekryteringsredskap kommer svaret snabbt.

– Både och, säger Cajsa Holmqvist.

– Att organisera unga är vår huvuduppgift. Och unga generellt, ungdomsförbund generellt, är ju lite mer radikala i sina åsikter. Då har man automatiskt ansvaret att vara en blåslampa på förbundet.

”Ska arbeta politiskt”

På fjolårets kongress fick Unga Byggare igenom att Byggnads ska ”verka för en socialistisk samhällsutveckling”. Och när förbundsordföranden Johan Lindholm efter riksdagsvalet 2022 öppnade för samtal med Sverigedemokraterna riktade ungdomsorganisationen kritik mot beskedet.

– Facket ska arbeta politiskt för att få till bättre villkor för alla arbetare, alla medlemmar. Vi måste kunna formulera varför det är bra, säger Cajsa Holmqvist.

– Vi har jättemycket medlemmar som tycker att facket inte ska ägna sig åt politik, fastän vi har gjort det under de senaste 120–150 åren. Då kan man ställa sig frågan var folk tror att vi skulle vara i dag utan politiken. Vi hade inte kommit någonstans då.

Facket ska jobba politiskt, men måste också kunna förklara medlemsnyttan, tycker Cajsa Holmqvist. Foto: Chris Anderson

Hur ser du på samarbete med Sverigedemokraterna?
– Är du medlem i Byggnads och behöver hjälp av facket, då är inte facket intresserat av hur du röstar. Samtidigt grundar sig den politik som till exempel SD har i att man ska rasera allting som facket är, säger Cajsa Holmqvist.

– När jag är ute möter jag ofta personer som tycker att: ”Byggnads är skit, det är bara politik, ni borde samarbeta med Sverigedemokraterna”. Okej. Så de säger samtidigt att facket inte ska ägna sig åt politik, och att facket ska arbeta politiskt fast med deras parti.

Vad betyder det i praktiken att SD är antifackligt. Kan du ge ett exempel?
– En aktuell fråga är förslaget att skyddsombuden inte ska vara fackliga företrädare, att man vill att det ska skötas från företaget i stället. Det är direkt antifackligt eftersom en väldigt stor del av det fackliga arbetet utgår från skyddsombuden. SD ligger också bakom att Arbetsmiljöverket får mindre pengar.

Det sägs ofta att andra partier har kopierat SD:s politik. Påverkar det vilka du tycker att facket ska föra dialog med?
– SD är inte det enda partiet som är fientliga mot fackföreningar. Men det är oftast det partiet våra medlemmar ropar att man ska samarbeta med. Det är därför det diskuteras mest.

Blickar framåt

Flera av de frågor som Cajsa Holmqvist vill driva skulle kunna kallas klassiska ungdomsfrågor. Sådana som handlar om yrkeslivets startsträcka och möjligheten att stå på egna ben.

Brist på bostäder. Brist på lärlingsplatser. Brist på jobb när konjunkturen vänder nedåt.

Men Unga byggares ordförande blickar också mot tillvaron efter jobbet. Och konstaterar att många går sönder långt innan de når mållinjen.

– Pensionsfrågan ligger i loopen hela tiden. Vi ser ju att våra kollegor i dag inte orkar jobba tills de är 62–63 och funderar på hur fan vi ska klara av det, särskilt om pensionsåldern kommer att höjas. Det är en oro som vi ser hos alla medlemmar. Men vi ser den även hos ungdomar trots att det är så långt kvar.

I december dog fem byggnadsarbetare när hissen i Sundbyberg rasade. Oroar sig ungdomar för olyckor också?
– Ja, det är sånt vi pratar om hela tiden. Alla känner någon som varit på en arbetsplats där det inträffat en olycka. Samtidigt som unga frågar sig om man kommer att orka till pensionen, finns det alltid en underton av att man får se om man lever så länge.

Vad behöver Sverige göra för att en ny generation unga ska välja bygg?
– En sak är att reglera i offentliga upphandlingar. Ha krav på kollektivavtal. Ha krav på lärlingsplatser. Och ha krav på att det ska vara egen personal, så att inte storföretagen tar in jobben och sen direkt säljer ut dem. Då säkrar vi att vi har egen personal i Sverige.

Byggnads då? Vad är nyckeln till att organisera framtidens byggarbetare?
– Jag tror att vi måste synas mer på de plattformar som är relevanta för våra potentiella medlemmar. Och så ska vi vara lite mer stolta. För det är faktiskt jag, säger Cajsa Holmqvist.

– Vi ska skryta lite mer. Och trycka på vad som händer om vi inte har starka kollektivavtal och hög organisationsgrad. Att det blir sämre för alla när vi tappar.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

CAJSA HOLMQVIST

Ålder: 27 år.
Från: Karlshamn.
Yrke: Snickare på JSB.
Fackligt: Leder Unga Byggare.

Bästa egenskap som snickare: ”Bra på att planera jobben, både så att det klaffar med andra yrkesgrupper och så att jag själv slipper åka till bygghandeln flera gånger per dag.”

Gör helst en ledig dag: ” Är det sommar vill jag gärna vara ute i trädgården och greja. Är det höst är jag helst i skogen och plockar svamp. Vår eller vintern kryper jag helst ner i soffan och tittar på en serie eller läser en bok.”

Oanad talang: ”Det kanske inte är en oanad talang, men jag försöker alltid få med alla. Jag tror att alla kan bidra med någonting även om de inte känner det själva.”

Ivar Andersen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Facket måste jobba politiskt – och skryta mer”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig