info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter SM-guld och KHL-karriär – lärling på bygget: "Gör fel hela tiden"

20 år på elitnivå i rinken, en stor profil och pådrivare. Men när Adam Masuhr nu lämnar hockeylivet för bygget tar han till att börja med ett steg tillbaka.
– Jag försöker vara tyst och lyssna på vad de andra har att lära mig, säger han.

Adam Masuhr på bygget i Orsa – och på isen för finska Kärpät. Foto: Privat/Wikipedia

Den offensiva backen Adam Masuhr har haft en ishockeykarriär som många bara kan drömma om. SM-guld med Modo och flera bra år i SHL, ett lyckat utlandsäventyr med två bra säsonger i ryska KHL och segrar i finska ligan. Som grädde på moset har han legendarstatus i Mora, där han varit lagkapten och spelat i många år.

Men förra säsongen stoppade en skadad fot 38-åringens fortsatta karriär i rinken.

– Jag skar upp foten och sedan har det har varit en väldigt lång process. Efter många läkarbesök och dystra besked har det till slut mynnat ut i att det här inte kommer att funka. Nu är det tyvärr över, säger Adam.

Det har varit en liten minikris för mig

Hur känns det att vara utan ishockeyn?

– Det är jättekonstigt. Mitt liv var ju hockey och jag brukade förbereda mig för säsongen vid den här tidpunkten. Det har varit en liten minikris för mig. Man kan säga att jag höll på med min hobby som blev mitt yrke. Det har varit fruktansvärt kul och så klart en stor omställning att inte få hålla på med min hockey längre.

Att ta ett sabbatsår och leva på intjänade KHL-pengar har inte varit ett alternativ.

– Jag har aldrig velat sitta och ta det lugnt. Och eftersom jag är lite äldre så har jag länge funderat på tiden efter hockeyn.

Att valet föll på byggbranschen beror på brorsan Niklas.

– Han har varit snickare i alla år och jag har alltid sett upp till honom och ville också bli snickare efter hockeyn, säger Adam.

Så vad gör du nu?

– Jag har precis börjat som lärling hos Bröderna Hamrén, ett bolag i Orsa i Dalarna. Det är några kompisar som jag spelat hockey med när jag var ung, som driver det. De tyckte att jag skulle in i branschen.

Vilka arbetsuppgifter har du?

– Just nu går jag igenom alla grejer man måste ha kunna att över huvud taget få jobba på ett bygge. Vi tittar på saker som heta arbeten och hur man bygger ställning så allt blir gjort på ett rätt och riktigt sätt.

Jag trivs som fisken i vattnet

Är det mycket att komma ihåg?

– Ja. Fokus nu är korvstoppning, vad snickaryrket innebär. Jimmy, kollegan som jag går bredvid, sparkar mig i röven och säger att jag gör fel hela tiden.

Så vad tycker du om bygg, valde du rätt?

– Ja, gud ja! Jag trivs som fisken i vattnet. Det här har jag hittat rätt i.

Varför?

– Bygg påminner en hel del om hockeyn. Jag tror att jag kan använda rätt mycket av det jag lärt mig där. Det handlar om lagkänsla och jargongen är också liknande. Man träffar mycket folk och får lära sig att komma överens med många olika människor.

Är det som en hockeyfemma som man gnuggar ihop?

– Ja, lite så. Inom bygg träffar man olika människor varje dag, precis som man gör inom hockeyn. Man lär sig att funka med dem som kanske inte tänker precis som man själv gör, men man ska göra ett bra resultat tillsammans.

Är du en tävlingsmänniska på jobbet också?

– Det vill jag kanske påstå … eller ja, jag skulle ljuga om jag sa något annat! Jag har hållit på med sport i hela mitt liv och då är nog tävlingsinstinkten en av grundstenarna.

Så du är en vinnarskalle oavsett om du lägger trall eller spelar power play?

– Ja, oavsett vad jag gör så finns vinnarskallen där, det tycker jag absolut. Och jag vill nog tro att det är en väldigt bra egenskap att ha. Kan jag mixa den med att lyssna in dem med erfarenhet så tror jag att det här kan bli väldigt bra. Man får inte bara vara naiv och tror att man kan allt, utan suga åt sig av dem som kan branschen.

Du verkar ha insett utmaningarna i jobbet.

– Ja, jag är verkligen ödmjuk inför det här yrket. Eftersom brorsan jobbar i branschen så vet jag att det inte är någon lek att kliva in i det här.

På isen hade du ett offensivt spelsätt och var lagkapten. Hur är du på bygget?

– Det får vi se sedan, när jag kommit mer in i yrket. Nu försöker jag vara tyst och lyssna på vad de andra har att lära mig.

Du byter klubban mot … ja, vilket är ditt nya favoritverktyg?

– Haha, det kanske är tigersågen så här långt. Den kommer väl till pass nu när vi river.

Är du redo för ett nytt arbetsliv med mycket kroppsligt slit?

– Det tror jag absolut. Kroppen är i jättebra form, förutom att foten gör lite ont. Jag tror att det kan vara en fördel, att man inte går in otränad i byggbranschen. Tack och lov har jag inga andra skador, utan har bara slagit ut en herrans massa tänder. Så förutom alla porslinständer så är jag rätt hel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter SM-guld och KHL-karriär – lärling på bygget: "Gör fel hela tiden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig