info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter satsning på plåtackordet: ”Snitt på 296 kronor”

Många plåtslagare går på tidlön. Men för den som vill kan det finnas mer slantar att hämta på ackord. Nu satsar Byggnads region Mälardalen på att fler ska mäta jobbet.

Jan Kingsler är van vid att göra avstämningar för TBM och plattsättare. Nu har han även läst in sig på plåtslagarnas ackordslista. Foto: Privat/Mostphoto

I stora delar av landet har plåtslagarna en fast tidlön. Prestationslön som bygger på avstämningar via Byggnads är ovanligt. När förbundet redovisar hur mätningarna gått efter varje kvartal brukar det komma siffor från tre till fyra av fackets elva regioner. Tre regioner där plåtslagarna jobbar lite mer frekvent på ackord är Väst, Småland-Blekinge och Västerbotten.

Men nu är det alltså ett tillskott på gång. Det handlar om region Mälardalen där ombudsmannen Jan Kingsler nu börjat mäta plåtslagarnas ackord.

– Det har gått jättebra, säger Jan Kingsler.

Hittills har han gjort avstämningar på ett företag. Husby Takplåtslageri & Ventilation i Eskilstuna.

– Plåtslagarna där är duktiga och pålästa. Vi har mätt drygt 9 000 timmar och det gav 296 kronor i timmen.

Så mycket tjänade plåtslagarna under första kvartalet

Företaget har gått på ackord även tidigare. Men då har avstämningarna skötts av mätare från andra regioner. Skillnaden nu är att region Mälardalen sköter det jobbet själv, något som Jan Kingsler hoppas ska bidra till att fler i området blir intresserade av prestationslön.

– Jag tror att det kan bli lite ringar på vattnet eftersom alla kan se hur förtjänsten ser ut för de som går på ackord i regionen och att vi nu kan mäta själva, säger Jan Kingsler och fortsätter:

– Jag vet att plåtklubben i Uppland ska ha möte snart. Där kommer det här med ackord att diskuteras. Vi får se om det blir fler som mäter efter det.

De plåtslagare som vill börja köra på ackord, vad måste de bidra med i form av pappersarbete?

– Det som krävs är att plåtslagaren och företaget är överens om prestationslön när jobbet påbörjas. Sedan åker jag ut och mäter jobbet när det är dags. Då går plåtslagaren med mig och berättar hur de gjort, hur de tillverkat, om klipplängder med mera. Jag måste få reda på allt arbete som ligger dolt bakom den synliga plåten. Vissa skickar in ritningar till mig och berättar hur de gjort. Då blir det lättare för mig att sammanställa allt.

Hur ser du på ackordsstressen?

– Ackordet är inte uppbyggt på att man ska stressa, utan det är meningen att man ska planera jobbet bättre.

Och hur tänker du kring risken för genvägar och ett sämre hantverk om det är bråttom?

– Det ska inte bli något slarv, utan man ska fortfarande utföra det som man ska göra.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter satsning på plåtackordet: ”Snitt på 296 kronor”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig